by Azhan Mohi in
Premier League

Gareth Southgate telah mempertahankan keputusannya untuk memilih Harry Maguire dan Jordan Henderson dalam skuad England terbarunya.

Bekas kapten United Maguire telah diketepikan oleh Erik ten Hag musim ini dan masih belum bermain satu minit aksi kompetitif.

Peluang Maguire untuk menghidupkan semula karier kelabnya telah dihidupkan oleh kecederaan kepada Raphael Varane dan Luke Shaw, selepas keputusannya untuk menolak perpindahan ke West Ham awal musim panas ini.

Kehadirannya dalam skuad 26 pemain yang dinamakan menjelang perlawanan bulan depan, bagaimanapun, lebih berpunca daripada kecederaan yang dialami oleh sebilangan pemain pertahanan tengah Inggeris, berbanding kesetiaan berterusan Southgate.

Menjelaskan keputusannya untuk mengekalkan Maguire dan pemain tengah Manchester City Kalvin Phillips, yang juga masih belum beraksi untuk kelabnya musim ini, Southgate berkata: “Dengan Harry Maguire, kami telah kehilangan banyak pemain berpengalaman dari segi penampilan di bahagian tengah. jadi kami memberi beberapa pemain yang kurang berpengalaman untuk masuk ke dalam skuad.

“Tetapi malangnya ia kelihatan seperti Tyrone [Mings] tidak bermain untuk sebahagian besar musim ini, John Stones tidak menyertai kem ini, Eric Dier tidak muncul dalam skuad Tottenham.

“Jadi, jika saya melihat kepada semua pemain yang pernah kami hadapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Conor Coady juga tidak bermain dan bermain di Championship sekarang.

“Jadi ada ruang di sana dan saya fikir untuk dua perlawanan ini adalah penting kami mempunyai sedikit pengalaman di kawasan padang itu.

“Jelas sekali dengan Harry dan Kalvin Phillips adalah jauh dari ideal bahawa mereka tidak bermain bola sepak tetapi, begitu juga dengan Kalvin, saya fikir Declan Rice adalah satu-satunya pemain Inggeris yang bermula pada hujung minggu sebagai pivot tunggal. Kalvin adalah kedudukan terbaik seterusnya untuk melakukannya.

Sementara itu, Henderson mengekalkan tempatnya di hadapan perlawanan akan datang menentang Ukraine dan Scotland, walaupun telah meninggalkan Liverpool pada musim panas untuk kekayaan besar yang ditawarkan dalam Liga Pro Saudi.

Southgate menegaskan dia telah menyaksikan pemain berusia 33 tahun itu beraksi untuk kelab baharunya Al-Ettifaq dan yakin, buat masa ini sekurang-kurangnya, dia layak mendapat tempat dalam skuad.

“Kami telah menyaksikan setiap perlawanan yang penting ketika kami bergerak ke hadapan adalah keamatan liga kerana panas. Selain itu tahap prestasi kami perlu memantau dengan jelas tahap liga, kami menilainya dan ia berubah sepanjang masa.”

Share Post:

Related Posts