by Azhan Mohi in
Premier League

Emile Smith Rowe telah membandingkan pemain baru Arsenal, Fabio Vieira dengan bintang Manchester City, Bernardo Silva, menegaskan peminat harus ‘sangat teruja’ dengan ketibaannya di utara London.

Arsenal mencipta kejutan untuk pemain berusia 22 tahun itu pada Jun selepas bersetuju dengan bayaran £34 juta dengan Porto.

Pemain tengah menyerang itu menjaringkan enam gol dan memberikan 14 bantuan untuk gergasi Portugal itu dengan Mikel Arteta berharap dia dapat meniru impak segera yang dibuat oleh pemain seperti Bruno Fernandes dan Bernardo untuk The Gunners.

Vieira telah dibuat perbandingan dengan Bernardo khususnya, dengan Emile Smith Rowe menegaskan kedua-dua pemain itu ‘sangat serupa’.

Walaupun dia akan bersaing secara langsung dengan ketibaan baharu untuk peranan permulaan, pemain antarabangsa England itu yakin Silva boleh beraksi secara langsung setelah menentangnya dalam tugasan antarabangsa.

“Dia sangat mirip [dengan Silva],” Smith Rowe memberitahu Evening Standard.

“Dia seorang yang sangat baik menghantar bola, kaki kirinya sangat bagus dan dia suka mencipta gol dan menjaringkannya sendiri.

“Saya sudah pun menentangnya di peringkat antarabangsa, jadi saya tidak boleh bercakap dengan cukup tinggi tentang dia, dan peminat sepatutnya sangat teruja. Pada Euro Bawah 21 tahun, mereka [Portugal] menewaskan kami 2-0 dan dia sukar dipercayai dalam perlawanan itu.”

Silva telah disertai oleh Gabriel Jesus di Arsenal pada musim panas ini dengan bekas Manchester City itu mempamerkan kejayaan dengan tiga gol dalam dua penampilan pramusim untuk kelab baharunya.

“Dia hebat sejak dia masuk, rasanya dia berada di sini selama beberapa tahun,” kata Smith Rowe tentang Jesus.

“Semua orang tahu betapa bagusnya dia dan kami tidak sabar untuk memulakannya. Man City adalah kelab besar dan mereka telah menang banyak baru-baru ini. “Alangkah baiknya jika dia boleh membawa mentaliti [menang] itu dan membantu kami.”

Arsenal berharap untuk melakukan lebih banyak perniagaan dengan City pada musim panas ini setelah dilaporkan bersetuju untuk menandatangani Oleksandr Zinchenko daripada juara Liga itu.

Selepas terlepas Lisandro Martinez yang akan menyertai Manchester United, Arsenal segera mengalihkan tumpuan mereka kepada Zinchenko dan menurut The Guardian, mereka telah bersetuju secara lisan perjanjian £30 juta dengan City untuk pemain antarabangsa Ukraine itu.

Share Post:

Related Posts