by Azhan Mohi in
Premier League

Juara dunia Formula 1 tujuh kali Lewis Hamilton dan pemenang Grand Slam 23 kali Serena Williams menyertai usaha Sir Martin Broughton untuk mencuba dan membeli Chelsea daripada Roman Abramovich.

Sky Sports melaporkan bahawa mereka berdua telah menjadi kawan rapat sepanjang karier mereka di kemuncak sukan masing-masing, akan melabur sehingga £20 juta gabungan jika bidaan Broughton berjaya.

Laporan itu menambah bahawa Hamilton ‘kemungkinan akan memainkan peranan formal dalam usaha masa depan Chelsea untuk mempromosikan kepelbagaian, ekuiti dan kemasukan jika bidaan itu berjaya.’

Bekas pengerusi Liverpool FC itu menerajui satu daripada tiga bidaan yang bersaing untuk menguasai kelab Stamford Bridge itu.

Dua lagi datang daripada pemilik bahagian LA Dodgers, Todd Boehly dan pemilik bersama Boston Celtics, Steve Pagliuca.

Hamilton dan Williams membentuk sebahagian daripada konsortium Broughton, yang juga termasuk sokongan kewangan daripada jutawan ekuiti swasta Amerika Josh Harris dan Dave Blitzer, yang akan mengawal pegangan majoriti dalam kelab itu.

Pasangan itu kini memegang saham dalam Crystal Palace, yang mereka perlu jual sekiranya mengambil alih Chelsea.

Pelabur lain yang telah menyertai bidaan Broughton termasuk keluarga Rogers Kanada, keluarga Tsai Taiwan, dan pembesar pembuatan bir Alejandro Santo Domingo.

Kelab itu telah dijual sejak pemilik semasa Abramovich disekat oleh kerajaan UK berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada akhir Februari, dengan hubungan rapat oligarki itu dengan presiden Rusia Vladimir Putin menjadi perhatian.

Aset UK Abramovichtelah dibekukan, yang telah meletakkan Chelsea dalam kedudukan kewangan yang tidak menentu, kerana mereka tidak lagi boleh melakukan transaksi harian termasuk menjual tiket perlawanan seperti biasa atau membuka kedai runcit manakala pemilik berusia 55 tahun itu mengekalkan kawalan ke atas kelab.

Penaja termasuk firma telekomunikasi Three dan pengeluar kereta Hyundai telah menggantung perjanjian mereka dengan kelab itu, dan dengan kelab bola sepak beroperasi pada model perniagaan kecairan rendah, keperluan untuk menjual tidak lama lagi adalah jelas.

Di atas padang, Chelsea disingkirkan daripada Liga Juara-Juara UEFA oleh Real Madrid minggu lalu, dan tewas dalam perlawanan akhir Piala Carabao kepada Liverpool pada Februari.

Anak buah Thomas Tuchel tidak bertanding untuk memenangi Liga tetapi telah memastikan kemenangan pertama Piala Dunia Kelab FIFA mereka pada Januari, dan akan menentang Liverpool sekali lagi dalam perlawanan akhir Piala FA di Wembley pada Mei.

Share Post:

Related Posts