by Azhan Mohi in
Premier League

Lagenda Manchester United tampil dalam wawancara selepas tamat perlawanan bekas kelab beliau itu yang berjaya mendapatkan tiga mata penting ketika bertemu Wolves.

Beliau berbincang beberapa perkara tentang musim baru Premier League, pasukan mana yang dominan pada aksi sulung liga dan menyentuh beberapa perkara tentang Manchester United.

Dalam perkembangan lain, Sir Alex Ferguson menyatakan projek jangka masa panjang Arsenal yang sedang mereka lakukan ini wajar dicontohi kelab lain iaitu dengan mengetengahkan prospek muda.

Sir Alex juga menggariskan kepentingan untuk membawa dan membangunkan bakat muda dan merasakan pasukan Arsenal semasa – dan Bukayo Saka khususnya – adalah contoh yang cemerlang.

Dia berkata: “Baiklah untuk pandangan saya, seperti yang orang bercakap tentang apabila kami mempunyai koleksi [Ryan] Giggs, [David] Beckham, [Paul] Scholes, [Nicky] Butt dan Nevilles, orang fikir ia adalah pasukan yang hebat, tetapi apa yang membuatkan pasukan itu adalah semangat yang mereka cipta.

“Mereka membawa semangat dan mereka tidak pernah melupakan anda kerana memberi mereka peluang dalam hidup. Dan semua pemain muda yang anda dapat, seperti Arsenal pada masa ini mempunyai ramai pemain muda – khususnya Saka – yang akan mengingati pengurus yang memberi mereka peluang. Itu yang penting.

“Dan saya fikir juga, sebagai contoh, kebanyakan kelab mempunyai operasi pengakap yang sangat baik tetapi jika pemantau bakat mengesyorkan pemain muda kepada anda dan anda mengambilnya tetapi tidak bermain hm, pemantau bakat itu sia-sia.

“Anda perlu mempunyai keyakinan dan kepercayaan terhadap pemantau bakat anda yang mempersembahkan pemain ini kepada anda. Dan jika anda melahirkan pemain muda, berikan mereka peluang kerana tidak ada gunanya memiliki mereka [jika tidak], tiada gunanya.”

Share Post:

Related Posts