by Azhan Mohi in
Premier League

Shakhtar Donetsk menderma £20.5 juta daripada yuran perpindahan yang mereka terima daripada Chelsea untuk Mykhailo Mudryk bagi membantu askar Ukraine.

Pemain berusia 22 tahun itu diumumkan oleh kelab barat London itu pada hari Ahad di Stamford Bridge selepas melengkapkan perpindahan £88 juta, dengan The Blues telah hadir pada saat akhir untuk merampas perjanjian Arsenal untuk pemain sayap itu.

Shakhtar berpegang teguh dalam rundingan dan sentiasa bertegas bahawa mereka mahukan bayaran yang besar, dengan kira-kira satu perempat daripadanya kini bersedia untuk membantu usaha perang Ukraine dalam pertahanan berterusan mereka terhadap pencerobohan Rusia.

“Kami hanya boleh bercakap tentang bola sepak Ukraine kerana tentera Ukraine, rakyat Ukraine dan sokongan padu yang kami dapat semasa masa yang amat sukar ini,” kata presiden Shakhtar Rinat Akhmetov.

“Dan satu-satunya cara kita boleh mengalahkan kejahatan yang telah datang ke rumah kita adalah dengan bekerja bersama.

“Saya menderma $25 juta [£20.5 juta] daripada yuran perpindahan untuk membantu askar, pembela dan keluarga mereka.

“Wang itu akan digunakan untuk menampung keperluan yang berbeza, daripada menyediakan rawatan perubatan dan prostetik dan sokongan psikologi, kepada memenuhi permintaan khusus.

“Ia akan diuruskan oleh pasukan profesional bebas yang akan bekerjasama dengan pembela Azovstal, keluarga mereka, penyedia penjagaan dan sukarelawan.

“Ini adalah permulaan Heart of Azovstal, projek baharu yang akan membantu pembela Mariupol dan keluarga askar yang terkorban.

“Tindakan keberanian mereka tiada tandingan. Dan pengorbanan dan keberanian merekalah yang membantu menahan musuh pada bulan-bulan pertama perang, menyediakan platform untuk kemenangan Ukraine yang tidak dapat dielakkan.”

Akhmetov juga berkata bahawa Chelsea telah bersetuju untuk bermain perlawanan persahabatan menentang Shakhtar di Donbass Arena sebaik sahaja kelab itu dapat kembali ke sana, dengan pasukan itu kini berpangkalan di Poland kerana konflik.

Dia menyambung: “Saya tidak pernah merahsiakan impian saya untuk memenangi trofi Eropah. Ini bermakna kami memerlukan pemain seperti Mykhailo dalam kelab Ukraine, bersaing di peringkat Eropah.

“Malangnya, itu adalah mustahil pada masa ini, kerana peperangan yang tidak adil ini dilancarkan terhadap kita oleh Persekutuan Rusia.

“Tetapi saya tetap yakin kami akan mengalahkan penceroboh. Salah satu perkara yang paling saya nantikan selepas kemenangan kami ialah Mykhailo kembali bersama pasukan Chelsea untuk perlawanan persahabatan di Donbass Arena di Donetsk Ukraine. Kami mesti melakukan segala yang kami mampu untuk mendekatkan hari ini.”

Share Post:

Related Posts