by klasikko in
Premier League

Simon Jordan percaya keputusan Jesse Lingard meninggalkan Manchester United dan menyertai West Ham atau Newcastle ‘tidak akan mengubah kerjayanya ke arah yang lebih tinggi’.

Bekas pengerusi Crystal Palace itu menambah bahawa Lingard yang menuntut gaji sebanyak £200 ribu seminggu untuk menyertai Newcastle atau West Ham perlu menurunkan harapannya.

Walaupun Man United bergelut dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mereka masih bermain di peringkat yang lebih tinggi berbanding Hammers dan Magpies yang cukup berminat dengan Lingard.

Sementara pemain kebangsaan England itu memikirkan ke manakah destinasi seterusnya, Jordan mempersoalkan siapa yang mahu membayarnya gaji yang tinggi.

“Kesimpulannya ialah siapa yang sanggup membayar apa yang Jesse Lingard mahukan,” kata Jordan.

“West Ham dan Newcastle, sementara kedua-dua kelab itu akan merasakan mereka berada dalam kedudukan teratas.

“Jesse Lingard meninggalkan Manchester United dan sertai West Ham atau Newcastle tidak menunjukkan kariernya menuju ke arah yang lebih tinggi.

“Jadi, dia perlu lebih realistik. Andaian anda tidak perlu membayar sesuatu untuk pemain, ia membolehkan anda mempunyai peluang untuk meningkatkan gaji mereka.

“Terdapat pertindihan buat West Ham untuk memenuhi tuntutan gaji Kurt Zouma.

“Saya tidak tahu ke mana perginya kerjaya Lingard. Dia mungkin perlu mengalah jika dia meminta gaji antara £150 ribu hingga 200k ribu seminggu.

“Maka, saya tidak pasti dari siapa yang sanggup membayar seperti itu? Di luar negara sama ada kerana kami cenderung membayar gaji paling banyak.”

Lingard akan mencecah usia 30 tahun pada akhir tahun ini dan beliau mungkin tidak setangkas serta sehebat usia mudanya.

Dalam masa lima tahun atau lebih, beliau tidak lagi bermain dan menggantung butnya, jadi beliau perlu mencari kelab yang boleh memberi manfaat sepanjang baki kariernya.

Tidak syak lagi bahawa beliau masih mampu bermain untuk pasukan teratas di Premier League seperti West Ham dan Newcastle yang sesuai dengan permintaan gajinya.

Tetapi Hammers telah menunjukkan mereka boleh memanfaatkan kehadiran Lingard yang menyinar semasa tempoh pinjaman singkatnya di London.

Walaupun Newcastle mempunyai wang yang cukup untuk membeli sesiapa sahaja yang mereka mahu, mereka boleh menolak tawaran Lingard dalam sekelip mata.

Share Post:

Related Posts