by Azhan Mohi in
Premier League

Sergio Aguero telah mengecam keputusan Manchester City untuk menjual Raheem Sterling kepada seteru Chelsea, dengan mendakwa kelab itu mempunyai tabiat membuat ‘keputusan pelik’.

Pemain antarabangsa England itu menamatkan tempoh tujuh tahun di Etihad awal musim panas ini dengan menyertai Chelsea dalam perjanjian £50 juta.

Sterling mempunyai baki setahun dalam perjanjiannya di barat laut dan Pep Guardiola tidak dapat memberinya jaminan yang dia dambakan sepanjang masa bermain secara tetap, terutamanya menjelang Piala Dunia musim panas ini.

City telah membenarkan pemergian Oleksandr Zinchenko ke Arsenal, setelah membenarkan Gabriel Jesus menyertai Gunners pada awal musim panas.

Pasukan Mikel Arteta kini kelihatan lebih kuat, manakala Sterling adalah rampasan kuasa besar untuk Todd Boehly ketika dia memulakan eranya sebagai pemilik bersama Chelsea.

Aguero berminat untuk kekal di Etihad pada 2021 dan marah dengan cara kelab itu menangani pemergiannya, merasakan dia lebih layak sebagai penjaring rekod kelab.

Dan, dalam kritikan ke atas bekas kelabnya, pemain Argentina itu berkata menjual Sterling hanyalah contoh terbaru tentang tabiat City yang semakin meningkat dalam membuat ‘keputusan pelik’.

Bercakap di saluran Twitchnya, bekas pemain Atletico Madrid itu berkata: “Saya tidak faham penjualan Sterling.

“Ada masa mereka (City) membuat keputusan yang pelik.”

City telah menandatangani Erling Haaland dan Julian Alvarez pada musim panas ini untuk memperkuat barisan hadapan mereka, manakala Jack Grealish dijangka mengambil peranan yang lebih menonjol semasa kempen keduanya di Etihad.

Kelab itu berminat untuk mendapatkan pemain pertahanan Brighton, Marc Cucurella tetapi mereka enggan membayar harga yang diminta oleh Seagulls sebanyak £50 juta untuk pemain Sepanyol itu.

Akibatnya, Chelsea telah bersetuju dengan syarat peribadi dengan bek kiri dan berharap untuk merampas perjanjian itu.

Share Post:

Related Posts