by klasikko in
Piala Dunia

Senegal disiasat kerana dakwaan melanggar peraturan FIFA menjelang perlawanan peringkat kalah mati Piala Dunia menentang England pada awal pagi Isnin.

The Lions of Teranga menempah tempat ke pusingan 16 terakhir dengan kemenangan penting ke atas Ecuador hasil jaringan Ismaila Sarr dan Kalidou Koulibaly.

Keputusan itu mencetuskan pertembungan yang menarik dengan England untuk merebut tiket ke suku akhir Piala Dunia, dengan perlawanan itu akan berlangsung di Stadium Al Bayt.

Bagaimanapun, ia masih harus dilihat sama ada Senegal akan didenda daripada FIFA menjelang perlawanan itu.

Mereka sedang disiasat kerana tidak mematuhi peraturan kejohanan sebelum kemenangan 2-1 ke atas Ecuador, menurut The Mirror.

Setiap pasukan di Piala Dunia dikehendaki mengadakan sidang media dengan wakil dari pengurus dan pemain dari skuad.

Kebiasaannya seorang jurulatih dan kapten pasukan menghadirkan diri di pusat media utama pada hari sebelum perlawanan.

Bos Senegal, Aliou Cisse muncul pada hari Isnin tetapi tidak disertai oleh mana-mana pemain dan perlu menjawab soalan dari wartawan yang dikatakan melanggar peraturan FIFA.

Telah disahkan bahawa tindakan tatatertib telah dibuka terhadap Senegal, dengan kenyataan FIFA berbunyi: “Jawatankuasa Tatatertib FIFA telah membuka prosiding terhadap Persatuan Bola Sepak Senegal.

“Mereka mungkin melanggar artikel 44 Peraturan untuk Piala Dunia FIFA Qatar 2022, artikel 2.7.2 Peraturan Media dan Pemasaran serta artikel 8.5.3 Buku Panduan Pasukan.

“Potensi pelanggaran berkaitan dengan sidang media wajib yang berlangsung pada 28 November menjelang perlawanan Piala Dunia FIFA antara Ecuador lawan Senegal.”

Share Post:

Related Posts