by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Luis Suarez melancarkan kemarahan beliau terhadap FIFA selepas Uruguay tersingkir dari Piala Dunia dengan begitu menyayat hati.

Legenda Uruguay, Suarez, menangis teresak-esak ketika pasukannya tersingkir dari Piala Dunia Qatar walaupun menewaskan Ghana 2-0 dalam perlawanan terakhir kumpulan mereka.

Nampaknya kemenangan itu sudah memadai untuk membawa Uruguay mara ke peringkat kalah mati tetapi jaringan masa kecederaan Korea Selatan menentang Portugal menjadikan Kumpulan H diungguli Portugal dan Korea.

Keputusan Jumaat bermakna Portugal mengungguli Kumpulan H manakala Korea Selatan dan Uruguay kedua-duanya menamatkan saingan dengan empat mata, dengan Korea Selatan berjaya menjaringkan lebih banyak gol semasa peringkat kumpulan.

Suarez memberikan reaksi terhadap penyingkiran Piala Dunia Uruguay di media sosial tetapi mengecam FIFA dalam temu bual selepas perlawanan.

Menulis di Instagram, dia berkata: “Mengucapkan selamat tinggal kepada Piala Dunia amat menyakitkan, tetapi kami mempunyai ketenangan fikiran bahawa kami meninggalkan segala-galanya untuk negara kami.

“Bangga menjadi rakyat Uruguay walaupun mereka tidak menghormati kami. Terima kasih kepada setiap rakyat Uruguay yang menyokong kami di setiap bahagian dunia!”

Bercakap kepada saluran TV Uruguay TeleDoce, bekas penyerang Barcelona dan Liverpool itu menambah: “Saya berasa sedih dan kecewa.

“Anak saya juga akan meninggalkan stadium dengan imej kesedihan itu, jadi bagi seorang bapa ia adalah sukar.”

Suarez mengecam FIFA dan pegawai di Stadium Al Janoub kerana enggan menghadiahkan Uruguay penalti menentang Ghana. Kedua-dua Edinson Cavani dan Darwin Nunez merayu untuk mendapatkan sepakan penalti pada separuh masa kedua pertembungan Jumaat.

“Saya melihat penalti untuk Cavani kerana dia dijatuhkan oleh pemain pertahanan dan dia meletakkan badannya di hadapannya,” kata Suarez. “Darwin juga sangat jelas.

“Mereka bukan alasan, tetapi penalti yang luar biasa diberikan dalam Piala Dunia ini. Dan terdapat jawatankuasa pengadil dan FIFA, dan mereka perlu cuba menjelaskan diri mereka dengan lebih baik, sekurang-kurangnya.”

Suarez kemudian mendakwa dia cuba menyapa isteri dan anak-anaknya di stadium tetapi dinafikan oleh FIFA, sambil menambah: “Saya melihat seorang pemain Perancis bersama anak-anaknya di bangku simpanan.

“Jadi mengapa selalu [adakah masalah] menentang Uruguay? Nampaknya kita perlu mempunyai kuasa lain di peringkat media untuk mendapat akses dan membenarkan anak-anak saya turun sebentar untuk menyambut saya, tetapi hei, itu FIFA.”

Share Post:

Related Posts