by Azhan Mohi in
Premier League

Romelu Lukaku akhirnya mengakui bahawa meninggalkan Inter Milan untuk Chelsea pada musim panas lalu adalah satu kesilapan.

Bekas penyerang Chelsea itu kembali ke Stamford Bridge dengan rekod kelab £97 juta, tetapi kepulangan itu terbukti menjadi bencana, dengan Lukaku hanya menjaringkan lapan gol Liga dalam 26 penampilan.

Yang memalukan, pemain berusia 29 tahun itu mendapat kemarahan Thomas Tuchel, rakan sepasukannya, dan peminat Blues selepas memberikan temu bual yang kontroversi pada Disember lalu, di mana dia menyatakan kekesalan kerana berpindah ke kelab London Barat itu.

Terdahulu pada bulan Julai, Lukaku kembali ke Inter secara pinjaman, dan Tuchel berkata ada peluang dia boleh bermain untuk Chelsea semula, ia tidak pasti.

Walaupun pemain antarabangsa Belgium itu tidak merahsiakan bahawa Chelsea adalah kelab yang salah untuk disertai, pemain itu sendiri yang menolak untuk berpindah dari San Siro pada mulanya, tetapi dalam temu bual baru dia akhirnya mengakui bahawa dia tidak sepatutnya telah mempertimbangkan untuk meninggalkan Itali.

“Cabaran terbesar dalam karier saya adalah musim ini di sini,” katanya pada acara perkenalan jersi baharu Inter untuk musim akan datang.

“Saya pergi. Ia adalah satu kesilapan, kan Nico?” dia berseloroh bertanya kepada rakan sepasukan Nicolo Barella.

“Sekarang saya gembira menyarung jersi ini, pasukan tahu apa yang perlu kami lakukan, ia akan menjadi cabaran hebat musim ini dan kami perlu terus seperti ini.

“Saya sedar musim lalu ketika saya di England, betapa pentingnya Inter di dunia. Profil kelab semakin bertambah baik pada skala antarabangsa, pendekatan media sosial juga sangat penting dan anda boleh melihat bagaimana kami bertindak di bilik persalinan, dalam latihan, pelukan dan jenaka kami.

“Milan adalah bandar yang indah dan itulah sebabnya saya mengekalkan pangsapuri lama ketika saya pergi ke London, kerana ibu saya datang ke sini sepanjang masa dan saya mahu kembali juga.”

Dalam dua musim bersama Inter, Lukaku menjaringkan 64 gol dalam 95 perlawanan, memenangi Serie A pada 2021, dan dia akan menyasarkan untuk mengambil tempat yang ditinggalkan dan merampas kembali kejuaraan liga daripada saingan sengit Inter, AC Milan.

Share Post:

Related Posts