by Azhan Mohi in
Premier League

Bos Chelsea, Thomas Tuchel telah mendedahkan kelab itu akan mempertimbangkan status vaksinasi pemain apabila membuat pembelian baru pada jendela perpindahan musim panas.

Duo Blues N’Golo Kante dan Ruben Loftus-Cheek tidak dapat pergi ke Amerika Syarikat semasa pramusim Chelsea kerana pasangan itu masih belum mengambil vaksin coronavirus.

Tuchel tidak terkesan dengan situasi itu, berkata ia meletakkan Chelsea pada ‘kekurangan’ ketika mereka membuat persiapan untuk musim baru akan datang.

Kante, 31, telah dikaitkan dengan perpindahan ke Arsenal pada musim panas ini manakala Loftus-Cheek dikehendaki oleh kelab Itali, Lazio, menurut ejennya.

Ditanya sama ada status vaksinasi Covid-19 pemain akan terlintas dalam fikirannya apabila mempertimbangkan pembelian baharu, Tuchel berkata: “Saya tahu beberapa pemain yang juga saya akan ambil tanpa vaksin, saya harus katakan.

“Tetapi ya, ia adalah sebahagian daripada kehidupan seharian pada masa ini. Ya, ia mesti [masuk ke dalam pemikiran anda].

“Pada masa ini keputusan yang sangat normal untuk mendapatkan vaksin. [Kante dan Loftus-Cheek] mengambil keputusan untuk tidak melakukannya. Kita perlu mengikut peraturan – mereka tidak boleh menyertai kita.

“Mereka tahu tentang akibatnya. Kami tidak menyukainya, sudah tentu tidak. Kami sangat ingin mempunyai mereka di sini dan ia bukan penyelesaian yang ideal. Jauh daripada ideal.”

Chelsea telah menandatangani Raheem Sterling dari Manchester City, Kalidou Koulibaly dari Napoli dan Omari Hutchinson dari Arsenal setakat musim panas ini.

Antonio Rudiger dan Andreas Christensen telah meninggalkan kelab itu manakala Romelu Lukaku telah menyertai Inter Milan secara pinjaman.

Sementara itu, bos Paris Saint-Germain, Christophe Galtier berkata dia telah bergurau dengan Presnel Kimpembe mengenai minat Chelsea yang dikhabarkan – walaupun tidak pasti sama ada pemain pertahanan itu akan kekal di kelab itu atau tidak.

Tuchel tidak sabar-sabar untuk mengukuhkan lagi barisan belakangnya selepas mendapatkan pembelian Koulibaly, dengan dua pemain Perancis seterusnya dalam senarai keinginannya.

Share Post:

Related Posts