by Azhan Mohi in
Premier League

Bos Manchester United, Ralf Rangnick telah menyokong gesaan agar peraturan lima pemain gantian untuk kembali diguna-pakai dalam saingan Premier League.

Beliau menyuarakan cadangan selepas perlawanan mereka dengan Brentford dan Brighton dibatalkan apabila mereka hanya tinggal tujuh pemain yang tersedia selepas wabak Covid-19 melanda kelab itu.

United juga terpaksa menutup tempat latihan mereka dalam usaha mengurangkan penularan coronavirus dan mengelak lebih ramai pemain mengasingkan diri.

Dengan jadual padat yang akan datang sepanjang tempoh perayaan, Rangnick berminat untuk melakukan semua yang dia boleh untuk mengelakkan keletihan pemainnya, dan merasakan liga harus kembali daripada tiga pemain simpanan kepada lima, satu peraturan yang kekal di sekelilingnya, seluruh Eropah sejak ia diperkenalkan pada permulaan wabak itu.

“Lima pemain gantian itu dilaksanakan ketika Covid bermula, dan saya fikir ia adalah keputusan yang tepat untuk melakukan itu untuk menjimatkan tenaga untuk pemain, terutamanya jika mereka baru pulih daripada Covid,’ kata Rangnick.

“Perkara yang sama berlaku sekarang – kita berada dalam situasi yang sama seperti yang kita alami satu setengah tahun yang lalu, oleh itu saya tidak nampak mengapa ia tidak sepatutnya seperti yang berlaku satu tahun setengah yang lalu. Setahu saya, di Eropah, England adalah satu-satunya negara yang hanya membenarkan tiga pertukaran.

“Saya fikir ia akan sangat membantu untuk mempunyai lima pemain gantian. Saya lebih suka mempunyai lima pemain gantian. Saya fikir kita harus memikirkannya dengan serius sekali lagi. Kebanyakan pemain akan memihak kepada itu.”

Sebelum ini, pengurus Jerman itu juga mencadangkan supaya Piala Liga dibatalkan untuk mengelak daripada bermain begitu banyak perlawanan dalam tempoh yang singkat.

“Untuk bermain di England pada Boxing Day, [sekitar] 30 Disember dan 2 Januari adalah tradisi besar. Saya tidak sabar untuk itu, ini kali pertama dalam kerjaya kejurulatihan saya akan menjadi sebahagian daripadanya,” tambahnya.

“Tetapi mungkin ada dua isu lain yang telah dibincangkan pada masa lalu.

“England adalah satu-satunya liga teratas yang menganjurkan dua pertandingan piala, di Perancis mereka memansuhkan yang kedua, kami[di England] adalah satu-satunya negara yang bermain dua pertandingan piala, ini adalah sesuatu yang boleh kami bincangkan dan bincangkan, Piala Liga masih disimpan untuk pasukan divisyen tiga dan empat untuk memperbaiki keadaan kewangan kelab tersebut.

“Tetapi kalendar yang ketat, terlalu banyak perlawanan, ini adalah sesuatu untuk diperkatakan dan dibincangkan.”

Share Post:

Related Posts