by Azhan Mohi in
Premier League

Paul Scholes telah menyatakan pendapatnya mengenai pemergian Cristiano Ronaldo dari Manchester United dan menamakan dua pemain yang bekas kelabnya boleh tandatangani untuk menggantikan penyerang Portugal itu.

United mengumumkan minggu lalu bahawa Ronaldo, 37, telah dilepaskan berkuat kuasa serta-merta.

Keputusan itu dibuat selepas Ronaldo, salah seorang pemain terhebat sepanjang zaman, memberikan temu bual kontroversi kepada Piers Morgan di mana dia mengkritik Manchester United dan berkata dia ‘tidak menghormati’ Erik ten Hag.

Ronaldo melengkapkan kepulangan sensasi ke Old Trafford pada musim panas 2021 dan menjaringkan 24 gol dalam 38 penampilan musim lalu.

Manchester United akan mencari untuk menggantikan Ronaldo apabila jendela perpindahan Januari dibuka dan Scholes telah menamakan Cody Gakpo dan Christopher Nkunku sebagai dua sasaran yang mungkin.

United adalah salah satu daripada beberapa kelab yang telah menyatakan minat untuk mendapatkan bintang PSV, Gakpo, yang telah menjaringkan 16 gol musim ini, termasuk tiga dalam tiga perlawanan untuk Belanda di Piala Dunia Qatar.

Sementara itu, penyerang RB Leipzig dan Perancis, Nkunku, telah dikaitkan dengan perpindahan ke saingan Premier League Manchester United iaitu Chelsea.

Ditanya siapa yang boleh ditandatangani United ketika mereka merancang untuk hidup tanpa Ronaldo, Scholes memberitahu The Debate MUTV: “Saya rasa ada beberapa penyerang yang mungkin mereka lihat.

“Pemain di RB Leipzig yang dikaitkan dengan Chelsea, Nkunku. Pemain di hadapan jelas merupakan posisi besar yang perlu diisi.

“Kami mempunyai Anthony Martial dan Marcus Rashford yang boleh bermain di sana, tetapi saya fikir Marcus lebih suka bermain terkeluar dan rekod kecederaan Antony tidak begitu bagus.

“Januari mungkin terlalu awal [untuk menggantikan Ronaldo], mereka mungkin melihat musim panas depan sekarang, tetapi saya fikir ada pemain di luar sana.

“Pemain muda di PSV – Gakpo – bermain dengan sangat baik untuk Belanda di Piala Dunia dan saya fikir Ten Hag benar-benar berminat dengannya sebelum ini.

“Ada pemain di luar sana pasti. Januari boleh menjadi jendela yang sukar untuk menjalankan perniagaan tetapi saya harap kita boleh melakukan sesuatu dan membawa masuk penyerang baharu.”

Ronaldo mahu meninggalkan Manchester United pada musim panas lalu selepas kelab itu gagal layak ke Liga Juara-Juara musim ini.

Legenda Portugal itu tidak berjaya dan telah melalui beberapa bulan bergelora di Old Trafford, yang memuncak dalam temu bual yang meledak-ledak dengan penyampai TalkTV Morgan.

Berbincang mengenai pemergian Ronaldo, Scholes menambah: “Ia mungkin masa yang sesuai. Saya fikir kita boleh membuat keputusan tanpa terlalu banyak tekanan.

“Tetapi anda bercakap tentang kelab terbesar di dunia dan mungkin pemain terbesar yang pernah ada jadi akan sentiasa menjadi tumpuan kepada mereka berdua.

“Kami melihat ke belakang sekarang dan ia adalah yang terbaik untuk kedua-dua pihak. Ten Hag pasti gembira, ia memberinya sedikit ruang bernafas sekarang kerana dia tidak mempunyai bintang hebat yang perlu dia hadapi dan dia menumpukan perhatian kepada pemain yang dia ada.”

Share Post:

Related Posts