by Azhan Mohi in
Serie A

Romelu Lukaku tidak akan kekal di Inter Milan selepas penghujung musim ini tanpa mengira bagaimana dia menamatkan kempen, dengan penyerang itu akan kembali ke Chelsea.

Pemain berusia 29 tahun itu hanya menjaringkan tiga gol dalam 14 perlawanan Serie A sejak kembali ke San Siro pada musim panas lalu, dengan prestasinya terjejas oleh beberapa masalah kecederaan pada separuh pertama musim ini.

Dia telah menikmati peranan yang lebih menonjol dalam pasukan sejak beberapa minggu kebelakangan ini, menjaringkan gol dari bangku simpanan pada perlawanan di tempat sendiri Liga Juara-Juara bulan lalu menentang Porto – yang terbukti menjadi gol penentu ketika Inter mara ke suku akhir.

Jumaat lalu, Lukaku juga berjaya bermain selama 90 minit penuh buat kali pertama sejak hari pembukaan musim, menjaringkan gol dalam kekalahan 2-1 kepada Spezia.

Bagaimanapun, Inter mempunyai kebimbangan yang berlarutan mengenai kekurangan kecergasan Lukaku, dengan Ketua Pegawai Eksekutif Giuseppe Marotta baru-baru ini mendedahkan bahawa pemain Belgium itu ‘memikul 103kg di bahunya’ dan masih belum 100 peratus cergas perlawanan.

Chelsea dianggap berminat untuk menjual Lukaku – sama ada secara kekal atau pinjaman sekali lagi – tetapi Marotta kini telah menyatakan bahawa Inter tidak akan mahu melanjutkan tempoh penyerang itu.

“Pinjaman itu adalah untuk satu musim jadi pada 30 Jun, tidak kira sejauh mana dia bermain, dia akan kembali ke Chelsea,” kata ketua Inter kepada Sky Italy.

“Ini adalah musim yang tidak pernah berlaku sebelum ini – saya sudah tentu merujuk kepada Piala Dunia. Lukaku belum menemui kecergasan yang dia perlukan untuk bermain bola sepak terbaiknya.

“Dia masih belum berada pada tahap terbaiknya atau pemain yang kami dapat lihat pada tahun-tahun yang lalu.”

Lukaku menjaringkan 24 gol dan 11 bantuan pada musim 2020/21 bersama Inter, menyumbatkan mereka ke Scudetto sebelum memilih untuk kembali ke Stamford Bridge.

Bagaimanapun, dia hanya menjaringkan lapan kali dalam 26 penampilan sekembalinya ke Premier League musim lalu dan berselisih dengan pengurus ketika itu Thomas Tuchel sebelum dipinjamkan semula ke Inter.

Pelantikan Graham Potter dijangka tidak akan menyediakan talian hayat untuk kerjaya Lukaku di Chelsea, dengan kelab barat London itu telah menjadikan pembelian penyerang baharu sebagai salah satu keutamaan perpindahan utama mereka untuk jendela musim panas.

Chelsea berharap Inter akan membawa Lukaku secara pinjaman untuk musim kedua – tetapi itu tidak akan berlaku sekarang – dan mereka mungkin perlu menerima pukulan besar-besaran pada £97 juta yang mereka bayar kurang daripada dua tahun lalu untuk menjualnya secara kekal.

Share Post:

Related Posts