by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Cristiano Ronaldo menjelaskan pertengkaran ringkasnya dengan Cho Gue Sung, ketika penyerang veteran itu memberitahu pemain Korea Selatan itu untuk ‘diam’ ketika dia cuba menyegerakan superstar Portugal itu keluar dari padang.

Ronaldo digantikan 65 minit selepas Portugal tewas 2-1 kepada Korea Selatan pada hari Jumaat, dengan kedua-dua pasukan layak ke pusingan 16 terakhir Piala Dunia.

Bagaimanapun, apabila Ronaldo dikeluarkan dengan kedudukan 1-1 dan pasukan Asia memerlukan satu lagi gol untuk mara, jadi Cho berminat untuk menyegerakan penyerang itu keluar dari padang.

Terdapat pertengkaran kecil, dengan Ronaldo menjelaskan: “Sebelum pertukaran saya, salah seorang pemain mereka memberitahu saya untuk pergi dengan cepat. Saya menyuruhnya diam, dia tidak mempunyai kuasa, dia tidak perlu berkata apa-apa.

“Saya akan mempercepatkan rentak jika pengadil berkata demikian. Dia tidak perlu. Tiada kontroversi, ia berlaku dalam kehangatan permainan.

“Kami berada di peringkat seterusnya. Kami perlu menjadi, bukan sahaja pemain, tetapi semua orang Portugis, kerana kami mahu melaluinya dan itulah yang kami akan cuba lakukan.”

Dengan bekas penyerang Manchester United yang kini jelas marah, terdapat beberapa anggapan bahawa dia marah kerana digantikan sama sekali, tetapi pengurus Fernando Santos berkata ia hanya kecewa dengan Cho.

“Ronaldo keluar dari padang dengan marah, ya, tetapi dengan pemain Korea yang bercakap kepadanya dan menghantarnya keluar dari padang,” kata Santos. “Dia menjawab kepadanya dan itu adalah perkara biasa.

“Saya mendengar apa yang dikatakan pemain Korea itu, dalam bahasa Inggeris, dan saya tidak ragu-ragu mengenainya dan Ronaldo menjawab ‘anda mesti tergesa-gesa untuk saya pergi’. Pepe juga mengejar pemain Korea itu kerana itu.”

Portugal berada di peringkat kalah mati di mana mereka bertemu Switzerland, manakala Korea Selatan menentang Brazil.

Share Post:

Related Posts