by Azhan Mohi in
Premier League

Peter Schmeichel percaya kebangkitan Kepa Arrizabalaga di Chelsea membuktikan faedah pemecatan Thomas Tuchel.

Kepa telah memulakan kesemua lapan perlawanan Chelsea sejak Graham Potter menggantikan Tuchel sebagai pengurus pada awal September.

Pemain Sepanyol itu telah menjadi salah seorang pemain terbaik Chelsea dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan telah berjaya menghalang Edouard Mendy daripada merampas tempatnya.

Dan Schmeichel percaya keputusan Chelsea untuk memecat Tuchel telah membolehkan Kepa mendapat peluang kedua di Stamford Bridge.

“Statistiknya luar biasa dan tanpa dia, ya, ia akan kelihatan jauh berbeza untuk Chelsea, tidak syak lagi tentang itu,” kata Schmeichel kepada Stadium Astro sebelum Chelsea seri 1-1 dengan United.

“Tetapi anda tahu apabila orang bertanya, ‘apa gunanya menukar pengurus?’, di sini anda mempunyai bukti hebat tentang apa yang ia boleh lakukan.

“Jadi seseorang masuk ke dalam skuad pemain baharu, dia telah bekerja dengan gaya pemain tertentu yang dia lakukan dengan hebat di Brighton, tetapi dia masuk [ke skuad] dengan pemain yang kuat, semuanya, personaliti besar, sangat mahal, membuat banyak wang, dia masuk dan melihat semua orang dengan mata yang segar.

“Dia datang ke situasi di mana Mendy, yang hebat untuk Chelsea, tidak bermain kerana kecederaan jadi Kepa bermain. Dia melihat lelaki ini dan dia melakukannya dengan sangat baik, dia sesuai.

“Dia [Potter] tidak terikat dengan persembahan terdahulu, dan kami melihat bahawa dengan pemilihan pasukannya sebenarnya di sekelilingnya, dia pernah begitu.

“Dia datang dengan pandangan segar dan dia telah mengubah nasib seorang pemain, Kepa. Kepa bertindak balas dengan sangat baik, dia telah menunjukkan kepada kami dia mempunyai mentaliti yang sangat kuat, seperti 50 peratus daripada keupayaan penjaga gol, seberapa kuat anda berada di antara telinga anda, bolehkah anda bertindak balas terhadap tekanan, bolehkah anda pulih daripada kesilapan?

“Ini semua tentang itu dengan penjaga gol, ini bukan tentang penyelamatan, pada tahap ini anda perlu dapat melakukannya, ini semua tentang bagaimana anda pulih daripada apa yang tidak berjalan dengan baik.”

Apabila ditanya siapa yang akan dipilihnya jika Kepa dan Mendy kedua-duanya tersedia, Schmeichel menjawab: “Saya tidak akan berkata apa-apa tentang perkara itu kerana saya bukan pengurus Chelsea dan pada akhirnya ia bukan kebimbangan saya, jika Saya jujur.

“Apa yang anda perlu ada, apabila anda bermain liga ini dan anda cuba mendapatkan keputusan dan cuba memenangi trofi, anda perlu mempunyai lebih daripada seorang pemain yang bagus di setiap posisi. Bagi Graham Potter dia mengambil alih sebuah kelab yang mempunyai dua penjaga gol yang hebat.

‘Saya berada di sini beberapa kali semasa penutupan ketika stadium kosong semasa Liga Juara-Juara dan saya sangat kagum dengan Mendy, bukan sahaja untuk penjaga golnya tetapi kepimpinannya dan bagaimana dia bercakap dengan pemain pertahanannya dan bagaimana dia membantu mereka, saya benar-benar kagum dengan itu.

‘Saya fikir dalam tujuh perlawanan terakhir Kepa telah bermain dia telah menuntut kepentingan untuk kedudukan itu, ia akan menjadi sangat sukar untuk Mendy untuk kembali.”

Share Post:

Related Posts