by Azhan Mohi in
Premier League

Pemain sayap Newcastle United, Allan Saint-Maximin telah memberitahu bintang Piala Dunia Perancis, Marcus Thuram untuk menolak perpindahan ke Liverpool.

Thuram boleh beroperasi sebagai pemain sayap depan atau kiri dan juga telah dikaitkan dengan perpindahan ke Manchester United.

Pemain berusia 25 tahun itu berada dalam prestasi yang baik di Jerman musim ini, menjaringkan 13 gol dalam 17 penampilan untuk kelab Bundesliga Borussia Monchengladbach.

Thuram telah memasuki enam bulan terakhir kontraknya di Gladbach dan dianggap boleh didapati dengan harga serendah €12 juta (£10.5 juta) apabila jendela perpindahan Januari dibuka semula.

Tetapi Saint-Maximin berharap Thuram akan menolak kedua-dua Liverpool dan United untuk menyertai Newcastle.

Pasukan Eddie Howe – yang kini ketiga dalam Liga selepas permulaan musim yang kukuh – telah diambil alih oleh konsortium yang disokong Arab Saudi pada Oktober 2021 dan kini mempunyai wang untuk bersaing dengan kelab tradisional ‘enam besar’.

“Dia pemain yang hebat dan saya harap kami mempunyai peluang untuk membawanya ke sini [ke Newcastle],” kata Saint-Maximin kepada The Gazette mengenai Thuram.

“Saya sangat gembira untuk dia [bermain di Piala Dunia]. Ya, saya akan jujur, saya telah berbual dengannya.

“Bagi saya, dia seorang pemain yang hebat. Saya sudah lama mengenali pemain ini. Saya telah bermain bola sepak dengannya semasa saya masih muda.

“Saya kenal semua keluarganya. Dia mempunyai ibu bapa yang hebat. Dia seorang pemain yang luar biasa.”

Sementara itu, bekas penyerang United, Louis Saha telah memberi amaran kepada Thuram mengenai perpindahan ke Old Trafford.

“Marcus Thuram dan Randal Kolo Muani membuat sumbangan cemerlang [dalam perlawanan akhir Piala Dunia menentang Argentina] dalam keadaan yang sangat sukar,” Saha memberitahu Paddy Power.

“Mereka mengekalkan ketenangan mereka pada saat-saat genting, dan mereka adalah pemain yang hebat.

“Pada masa ini, pemain muda yang berpindah ke Manchester United perlu berhati-hati kerana kami telah melihat beberapa pemain yang sangat bagus bergelut di United.

“Saya tidak mengatakan mereka tidak sepatutnya menyertai kerana itu, tetapi ia adalah masa yang sukar.”

Share Post:

Related Posts