by Azhan Mohi in
Premier League

Roy Keane mengecam penyerang Manchester United, Marcus Rashford selepas kekalahan Sabtu menentang Tottenham dengan menggelarkan penjaring gol terbanyak musim lalu sebagai ‘budak budak’.

Pemain antarabangsa England itu menandatangani kontrak jangka panjang baharu yang menguntungkan pada musim panas, menamatkan spekulasi berbulan-bulan mengenai masa depannya.

Memandangkan kecederaan kepada pemain baru Rasmus Hojlund dan kekurangan pelaburan dalam penyerang baharu yang lain, Rashford terpaksa memulakan kempen baharu peranannya sebagai penyerang tengah, posisi yang kurang digemari.

Rashford mempamerkan aksi meyakinkan pada separuh masa pembukaan tetapi, seperti rakan sepasukannya yang lain, pudar selepas rehat sehingga menimbulkan kegusaran Keane.

Dia memberitahu Sky Sports: “Rashford bermain di bahagian tengah sekali lagi seperti biasa. Dia seperti budak budak di luar sana bermain di tengah-tengah?

“Beberapa sentuhan pertamanya apabila dia mendapatnya menunjukkan dia tidak mahu bermain di bahagian tengah tetapi anda perlu anda melakukan tugas untuk pasukan malam ini.”

Walaupun Keane sangat mengkritik persembahan keseluruhan United, ia adalah malam yang hebat untuk bos baru Totenham, Ange Postecoglou yang dapat meraikan kemenangan penting di hadapan peminat baharunya buat kali pertama.

Dia berkata: “Ia bagus. Adalah wajar untuk mengatakan kami kelihatan agak gementar pada permulaan yang tidak mengejutkan. Kami mempunyai dua orang berumur 20 tahun, beberapa orang berumur 22 tahun di luar sana. Jadi saya fikir kami melepaskan bola terlalu banyak dan untuk bersikap adil Man Utd mungkin mempunyai peluang yang lebih baik.

“Saya suka fakta bahawa kami bertahan di sana dan bekerja keras ke dalam permainan. Separuh masa kedua, sudah tentu, ia menunjukkan pasukan yang kita mahu. Saya terus mengatakan bahawa kami masih jauh untuk pergi tetapi saya sangat menyukai kepercayaan dan ketabahan yang dimiliki oleh pemain dan keberanian yang mereka ada untuk terus bermain seperti itu.

“Saya rasa dari perspektif saya, apabila anda mempunyai beberapa pemain muda berkualiti ia hebat, ia membolehkan kami membina dengan kumpulan muda ini. Saya fikir lelaki berpengalaman hari ini, Son [Heung-min] dan [James] Maddison juga hebat.

“Sokongan luar biasa hari ini, sejurus wisel pertama, penonton telah cemerlang. Mereka membawa kami melalui separuh masa pertama kerana kami gugup.

“Saya gembira. Kami menunjukkan sedikit permainan kami hari ini. Saya melihat cukup hari ini dalam permainan kami yang menggalakkan saya. Apa yang boleh kami lakukan ialah terus meningkat dan diharapkan kami dapat mengutip mata di sepanjang perjalanan.”

Share Post:

Related Posts