by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Roy Keane telah menyelar Argentina dan bekas bintang Manchester United, Angel di Maria selepas kemenangan mengejut Arab Saudi ke atas salah satu pasukan pilihan Piala Dunia.

Gol pembukaan babak pertama Lionel Messi dari sepakan penalti dipadamkan selepas jaringan Saleh Al-Shehri dan Salem Al Dawsari pada awal separuh masa kedua ketika Arab Saudi memperoleh salah satu kemenangan terbesar dalam sejarah Piala Dunia.

Argentina, yang mempunyai tiga gol pada separuh masa pertama diketepikan kerana offside, berhempas pulas menentang lawan sengit mereka dengan bekas kapten United mengecam kekurangan semangat melawan dalam pasukan Lionel Scaloni.

Menganalisis gol kedua Arab Saudi, jaringan lencong yang luar biasa daripada Al Dawsari, Keane menyalahkan Di Maria ketika Argentina ‘hilang akal’ cuba menghalang gol.

Dia memberitahu ITV: “Tidak agresif, terdapat pemain di sana tetapi anda perlu pergi dan menyerang bola, tidak ada ketenangan, mereka telah kehilangan akal. Lihat Di Maria di sini! Di Maria, Tuhanku.”

Keane juga mengkritik keputusan Argentina ketika mereka mengejar gol penyamaan dengan sia-sia dengan Di Maria sekali lagi datang untuk kritikan.

“Mereka [Arab Saudi] mempunyai sesuatu untuk dipertahankan pada ketika ini, apabila mereka mendahului 2-1 mereka melihat Argentina berkata, “Dengar, ini adalah perjalanan yang jauh untuk anda”.

“Mereka memerlukan kualiti tetapi mereka tidak menunjukkan kualiti itu. Di Maria, membuat keputusan… mereka mendapat satu atau dua posisi, mereka teragak-agak, Arab Saudi mendapat badan dalam garisan, mereka hebat.

“Tetapi Argentina perlu melakukan yang lebih baik. Arab Saudi adalah agresif, mereka besar dan kuat, mempunyai sedikit nasib seperti yang anda perlukan, penjaga gol melakukannya dengan sangat baik tetapi kualiti dari Argentina adalah buruk.”

Keane meneruskan: “Arab Saudi berkata, “Dengar jika anda mahukan pergaduhan jalanan kami bersedia untuk itu.” Mereka tidak mahu itu pun.

“Mereka bergantung pada kualiti mereka dan walaupun itu bukan perkara itu. Keinginan dan pergaduhan ini selalu kami bincangkan dengan Argentina, ia tidak ada.

“Tetapi jika anda memulakan permainan dengan perlahan seperti yang mereka lakukan, saya tahu mereka naik satu, tetapi anda tidak boleh mendapatkan momentum ke dalam permainan. Mereka bukan satu pasukan hari ini. Ia adalah satu kemunduran besar bagi mereka.”

Argentina akan berharap untuk berkumpul semula apabila mereka menentang Mexico pada malam Sabtu dengan perlawanan terakhir kumpulan menentang Poland Rabu depan.

Share Post:

Related Posts