by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas pemain tengah Manchester United Roy Keane berkata kelab itu mengalami masalah biasa ketika mereka membuka musim baharu Liga dengan kekalahan 2-1 di tempat sendiri kepada Brighton.

The Red Devils memulakan perlawanan dengan baik pada permulaan awal tetapi ketinggalan 2-0 pada separuh masa pertama, dengan Pascal Gross menjaringkan dua gol untuk pelawat.

United cuba bangkit pada separuh masa kedua dan gol sendiri daripada Alexis Mac Allister mengurangkan separuh defisit, walaupun barisan belakang Brighton kekal kuat ketika Seagulls meraih kemenangan pertama di Old Trafford.

Bos baharu Erik ten Hag bermula dengan Fred dan Scott McTominay di bahagian tengah dan Christian Eriksen bermain sebagai false nine di bahagian atas tetapi terpaksa merombak barisan pemainnya pada separuh masa kedua.

Pemain Brazil itu digantikan oleh Cristiano Ronaldo, yang naik ke atas dengan Eriksen turun lebih ke bawah, dan Keane percaya perlawanan itu menyerlahkan masalah berpanjangan dengan dua pemain tengah United.

Keane merasakan kedua-dua pemain itu tidak cukup bagus untuk bermain untuk United jika kelab itu mempunyai aspirasi untuk mencabar kejuaraan dan mesti dinaik taraf, manakala dia merasakan Ten Hag perlu diberi dana untuk mendapatkan pemain yang dia inginkan – seperti Frenkie de Jong.

Bercakap mengenai Sky Sports selepas perlawanan, pemain Ireland itu berkata: “[kekurangan] membuat keputusan dan kecerdasan bola sepak dari bahagian tengah, terutamanya Fred.

“Saya telah meneruskannya untuk masa yang lama – Fred dan McTominay tidak cukup baik. Mereka tidak akan mendapatkan Man United kembali bersaing di puncak. Kami melihatnya minggu demi minggu, minggu keluar. Mereka tidak sanggup melakukannya.”

Keane tidak berhasrat untuk menolak Ten Hag, walau bagaimanapun, dan merasakan pengurus baharu itu mesti disokong: “Ia adalah kerja membina semula, dia memerlukan masa.

“Permulaan yang sangat buruk untuknya hari ini, tetapi berikan lelaki itu peluang, beri dia wang, dia perlu merekrut. Terdapat isu yang jelas di tingkat atas di kelab, lebih banyak bantahan di kelab daripada penyokong hari ini, begitu besar, masalah besar di United.”

Rakan pakar Micah Richard juga mengkritik Fred, berkata: “Tiada disiplin. Tonton Fred di pos belakang, dia melihat tetapi dia tidak pernah melihat apa yang ada di belakangnya.

”Jika anda akan menutup dalam kedudukan itu anda tidak hanya berlari di tempat itu demi itu. Anda perlu tahu apa yang ada di sekeliling anda dan itu sentiasa merugikan Man United.”

Share Post:

Related Posts