by Azhan Mohi in
Premier League

Roy Keane percaya Pep Guardiola pasti selesa menjual dua pemain Manchester City kepada Arsenal kerana The Gunners masih tidak mewakili ancaman walaupun usaha mereka merekrut musim panas yang mengagumkan.

The Gunners kehabisan tenaga musim lalu dan menyerahkan tempat keempat kepada Tottenham, kehilangan peluang untuk kembali ke Liga Juara-Juara selepas lima tahun tidak beraksi.

Arsenal telah bertindak balas terhadap kemunduran itu dengan melabur banyak dalam skuad mereka sepanjang musim panas dengan lima pemain baru yang memperkuat pasukan yang penuh dengan potensi.

Gabriel Jesus, kuartet baharu Arsenal yang paling mahal, telah mempamerkan kejayaan pada pramusim, menjaringkan enam gol dalam lima penampilan termasuk hatrik dalam kemenangan 6-0 Sabtu ke atas Sevilla.

Bekas rakan sepasukan City pemain dari Brazil itu, Oleksandr Zinchenko juga telah masuk dengan lancar di bek kiri dan kelihatan pasti akan bermula di tempat Kieran Tierney, sekurang-kurangnya sehingga bekas bintang Celtic itu pulih daripada kecederaan.

Keane, bagaimanapun, percaya Arsenal kekal jauh daripada mencabar kelab elit di England dengan City dan Liverpool masih mendahului kumpulan yang mengejar.

Bekas kapten Manchester United itu memberitahu ITV: “Saya tidak akan meragui pendapat Pep tentang pemain. Dia bekerja dengan mereka dengan rapat, anda perlu terus bergerak, anda perlu menyegarkan keadaan.

“Mereka mempunyai wang yang baik untuk pemain ini, yang telah menjadi pemain cemerlang untuk Manchester City. Jesus benar-benar melakukan yang terbaik dalam beberapa bulan terakhir, statistik Sterling adalah hebat, tetapi dengan kehadiran Haaland, Pep mungkin berfikir dia mahu mengekalkan skuad yang dahagakan[kejayaan], itulah nama permainan.

“Dia mungkin, pada masa ini dengan wang yang masuk, tidak melihat kelab-kelab ini – pastinya Arsenal – sebagai ancaman.

“Kebimbangan besar pada masa ini adalah cuba untuk terus mendahului Liverpool. Liverpool dan Manchester City begitu jauh di hadapan pasukan lain, dia fikir ia berbaloi untuk diperjudikan.”

Rakan pakar Keane, Ian Wright sebahagian besarnya bersetuju dan percaya penambahan Erling Haaland dari Borussia Dortmund meninggalkan Guardiola dengan keputusan yang agak mudah di mana Jesus bimbang.

Share Post:

Related Posts