by Azhan Mohi in
Premier League

Wayne Rooney merasakan bos Manchester United, Erik ten Hag telah melakukan ‘kerja hebat’ bersama Marcus Rashford musim ini dengan penyerang itu kembali dalam prestasi terbaik.

Rashford telah menjadi salah seorang pemain utama England di Piala Dunia di Qatar dan merupakan antara penjaring terbanyak pada kejohanan itu setakat ini.

Pemain berusia 25 tahun itu juga menikmati kebangkitan semula di Old Trafford musim ini selepas ketibaan pengurus Belanda Ten Hag pada musim panas.

Rashford telah mencatatkan lapan gol dan tiga bantuan dalam 19 perlawanan untuk United setakat ini pada 2022-23, dengan kempen pada masa ini direhatkan untuk Piala Dunia.

Peningkatan prestasinya menyusuli musim 2021-22 yang sukar untuk Rashford, yang bergelut di bawah kendalian Ole Gunnar Solskjaer dan Ralf Rangnick.

Penyerang legenda United, Rooney bercakap kepada The Times mengenai penyerang itu dan berkata: “Anda boleh melihat keyakinan Rashford meningkat selepas golnya menentang Wales.

“Keyakinan adalah kunci bersamanya. Semasa separuh masa pertama menentang Wales, dia agak goyah dan melepaskan bola beberapa kali, tetapi tidak membiarkannya jatuh.

“Anda boleh melihat perbezaan antara Marcus sekarang, dan Marcus ketika dia bergelut musim lalu, dalam tingkah lakunya.

“Dia lebih banyak tersenyum, berlari dengan bola, menjadi lebih langsung. Saya rasa kita telah melihat perubahan yang sama dalam dirinya di Manchester United, di mana Erik ten Hag telah melakukan kerja yang hebat dalam menguruskannya.

“Nampaknya Marcus berada di tempat yang lebih baik di kepalanya dan perkara yang paling penting, bagi saya, ialah semasa Covid dia melakukan banyak kerja kempen dan terlibat dengan banyak perkara di luar padang.

“Pencapaian beliau adalah luar biasa, tetapi saya fikir ia mungkin terlalu banyak untuknya.

“Daripada hanya dapat memberi tumpuan kepada bola sepaknya, ada banyak perkara di atas pinggangnya, sedangkan apa yang kita lihat musim ini adalah lebih fokus kepada bola sepak terlebih dahulu daripada apa-apa lagi.

“Daripada beberapa gol yang dia telah jaringkan, anda boleh lihat dia berada dalam ruang kepala yang berbeza. Anda lihat keyakinannya dan kesanggupannya untuk berlari di belakang. Dia sentiasa mahukan bola.

“Bahawa Marcus Rashford adalah aset sebenar untuk England. Dan jika Harry Kane akan jatuh jauh dan bermain melalui bola maka Marcus, dengan larian itu, mungkin adalah pemain terbaik untuk Harry bermain.”

Share Post:

Related Posts