by Azhan Mohi in
Premier League

Wayne Rooney telah meminta bos Manchester United, Erik ten Hag untuk menggugurkan kedua-dua Cristiano Ronaldo dan Marcus Rashford untuk pertembungan malam Isnin dengan Liverpool.

Bintang Portugal itu telah meminta untuk meninggalkan kelab itu manakala Rashford tidak menjaringkan gol Liga sejak Januari, namun kedua-dua pemain itu bermula dalam kekalahan 4-0 kepada Brentford hujung minggu lalu – keputusan yang telah meletakkan United di bawah carta liga.

Rooney merasakan sudah tiba masanya untuk Ten Hag menyegarkan serangannya dan akan mengeluarkan kedua-dua pemain daripada kesebelasan utama untuk kunjungan Liverpool, sementara dia juga akan mengalah dengan permintaan Ronaldo untuk pergi.

“Saya tidak akan memainkan Cristiano Ronaldo, dan saya tidak akan memainkan Marcus Rashford,” tulis Rooney dalam ruangannya untuk The Times.

“Jika saya berada di kedudukan Ten Hag, kebimbangan utama saya ialah mendapatkan tenaga di atas padang, dan kegagalan United untuk merekrut pemain nombor sembilan bermakna mereka bergantung kepada Ronaldo menentang Brentford, walaupun dia tidak banyak berlatih dengan pasukan. Dia kelihatan seperti dia memerlukan masa untuk menyesuaikan diri.

“Dia juga telah memberitahu bahawa dia mahu meninggalkan kelab itu. Saya tidak tahu sebabnya tetapi, seperti yang saya tulis dalam ruangan terakhir saya, saya akan membiarkannya.

“Dia pemain yang hebat dan akan sentiasa menjaringkan gol tetapi tugas untuk Ten Hag adalah untuk melahirkan pasukan yang boleh bersaing untuk gelaran dalam masa tiga atau empat tahun. Ini bermakna membina semula dengan pemain yang lebih muda.

“Bagi Marcus, saya fikir dia perlu melakukan banyak pencarian jiwa dan memikirkan apa yang dia mahu, untuk kebaikannya sendiri, sebelum perkara lain.

“Memerhati dia adalah kebimbangan sebenar: dia kelihatan seperti dia mahu berada di mana-mana sahaja tetapi di padang bola sepak. Dah lama tak nampak dia senyum kat padang. Persembahannya merosot — dia tidak dipilih oleh England selama lebih setahun.

“Saya datang dari tempat yang mahukan yang terbaik untuknya. Dia seorang kanak-kanak yang comel dan seorang anak tempatan yang pernah menduduki pangkat di United, yang semua orang mahu melihat bermain dengan baik.

“Tetapi anda lihat perbezaan antara Marcus sekarang dan ketika dia mula-mula menyertai pasukan: semangat yang ditunjukkannya, senyuman di wajahnya ketika dia menjaringkan gol. Ia adalah malam dan siang.

“Dia perlu melihat dirinya sendiri dan Ten Hag dan jurulatih perlu memikirkan apa yang berlaku, duduk dengan dia dan bercakap benar-benar jujur, kerana anda tidak boleh terus melancarkannya apabila jelas ada sesuatu yang tidak betul.

“Terdapat spekulasi mengenai perpindahan ke Paris Saint-Germain, dan mungkin dia seorang lagi, seperti Cristiano, yang mahukan perubahan.”

Share Post:

Related Posts