by Azhan Mohi in
Premier League

Rodri telah mengakui bahawa mungkin ‘mustahil’ Manchester City untuk mengejar Arsenal dalam perebutan kejuaraan Liga.

City terlepas peluang besar untuk merapatkan jurang dengan Arsenal hujung minggu lalu selepas The Citizens tewas 1-0 di Tottenham – sehari selepas The Gunners mengalami kekalahan mengejut di Everton.

Itu telah mengekalkan jurang antara kedua-dua pasukan kepada hanya lima mata, walaupun Arsenal masih mempunyai satu perlawanan di tangan mereka ketika mereka memasuki minggu penting dalam musim ini.

Hujung minggu ini, kedua-dua Arsenal dan City masing-masing bermain ujian sukar di tempat sendiri menentang Brentford dan Aston Villa, sebelum mereka berdepan antara satu sama lain buat kali pertama dalam liga pada malam Rabu.

Sememangnya, kedua-dua Mikel Arteta dan Pep Guardiola telah mengenepikan cakap-cakap mengenai perlumbaan kejuaraan yang mendebarkan, tetapi pemain tengah pertahanan City, Rodri kini mengakui ia akan menjadi sangat sukar untuk mengejar lawan mereka.

“Kami tenang, kami tahu masih banyak yang tinggal dan kami menuju ke arah yang betul,’’ kata pemain berusia 26 tahun itu kepada DAZN.

“Memang benar bahawa Arsenal mempunyai separuh pertama musim yang mengagumkan. Jelas sekali, jika mereka mengekalkan tahap itu dan mampu melakukan perkara yang sama pada separuh masa kedua, ia adalah mustahil.”

City sudah kalah lebih banyak perlawanan liga musim ini berbanding keseluruhan kempen, dan sementara beberapa pemain bergelut untuk mencapai prestasi, Rodri telah mengekalkan standardnya yang tinggi, beraksi dalam semua kecuali satu perlawanan setakat ini.

“Kami adalah pasukan yang menarik. Pasukan kami sentiasa bagus, kami cuba untuk maju dan bermurah hati untuk peminat kami,’’ kata Guardiola selepas kekalahan di Spurs.

“Kadang-kadang ia tidak berfungsi, tetapi saya tidak boleh banyak mengeluh. Apabila anda memenangi empat Liga dalam tempoh lima tahun, kami tidak boleh merungut banyak tentang apa yang telah kami lakukan dan cara kami melakukannya.

“Kami cuba untuk terus melakukannya dan menambah baik perkara yang akan membantu kami pada masa hadapan. Tetapi kita kembali ke Manchester. Datang ke London seperti pergi, saya tidak tahu, Eropah utara. Ia mengambil masa 4 jam 20 minit, 4 jam setengah untuk sampai ke hotel.”

“Sangat meletihkan untuk datang ke London, saya minta maaf. Kami perlu kembali ke Manchester dan menyediakan perlawanan menentang Aston Villa.”

Share Post:

Related Posts