by Azhan Mohi in
Premier League

Legenda Manchester United Rio Ferdinand percaya prestasi Virgil van Dijk musim ini bermakna dia tidak boleh disenaraikan bersama pemain hebat Premier League seperti John Terry, Nemanja Vidic, Vincent Kompany dan Sol Campbell.

Pemain Belanda itu tidak lagi beraksi dengan baik untuk Liverpool musim ini dan dia nampaknya telah kehilangan beberapa meter rentak sejak kembali daripada kecederaan Anterior Cruciate Ligament pada 2021.

Ketibaan Van Dijk ke Liverpool mengubah nasib kelab itu dan persembahannya dari 2018 hingga 2020 juga berpengaruh seperti mana-mana bek tengah dalam sejarah Premier League.

Tetapi kemerosotan prestasi pemain Belanda itu musim ini bertepatan dengan kemerosotan pasukan Jurgen Klopp, yang sedang bergelut untuk menamatkan saingan di empat teratas.

Dan Ferdinand percaya tempoh prestasi sebegitu bermakna Van Dijk tidak boleh dibandingkan dengan pemain hebat Premier League seperti Terry, Vidic dan Kompany.

“Terdapat fasa dalam kerjaya anda apabila perkara tidak berjalan seperti yang dirancang,” kata Ferdinand kepada BT Sport.

“Tetapi anda melihat bahagian tengah yang hebat seperti Vidic, Kompany, [Sol] Campbell, Terry, Jaap Stam mereka tidak mempunyai musim rehat atau tempoh besar seperti lapan hingga sembilan perlawanan.

“Prestasi pasukan memainkan peranan walaupun dan ia mempunyai impak dan kadang-kadang anda sama baiknya dengan pasukan di sekeliling anda.

“Dia tidak mempunyai pasukan beraksi dengan cara yang sesuai dengan gaya permainannya.”

Van Dijk dikritik kerana peranan yang dimainkannya dalam jaringan Karim Benzema ketika Real Madrid menewaskan Liverpool 1-0 pada malam Rabu untuk mara ke suku akhir Liga Juara-Juara.

Dan sementara Michael Owen mengakui Van Dijk boleh melakukan yang lebih baik, dia percaya pertahanan Liverpool dibiarkan terlalu terdedah.

“Apabila Liverpool bermain dengan baik anda tidak perlu melakukan banyak perkara (sebagai pemain pertahanan), mereka memenangi bola di hadapan,” kata Owen.

“Masalahnya ialah mereka membiarkan diri mereka terdedah (pada masa ini) jadi ia adalah kedudukan yang sukar untuk dimainkan jika pasukan anda tidak berfungsi dengan baik.

“Ia sukar pada masa ini kerana dia semakin terdedah dalam satu lawan satu. Jika mereka bermain dengan baik, anda tidak perasan dia dan dia hanya mengelap segala-galanya.”

Share Post:

Related Posts