by Azhan Mohi in
Premier League

Rio Ferdinand akui ‘suka melihat’ Chelsea menamatkan saingan di atas Arsenal musim ini dan tidak dapat melihat apa cara The Gunners akan pergi lebih baik daripada musim lalu dan memenangi Liga.

Mikel Arteta mendahului sebahagian besar kempen terakhir tetapi akhirnya jatuh dan dipintas oleh Manchester City semasa di tempat sendiri dan berakhir dengan sesuatu yang mengecewakan.

Arsenal telah bertindak balas dengan menunjukkan cita-cita yang kuat dalam pasaran musim panas, memecahkan rekod perpindahan mereka untuk menandatangani bekas kapten West Ham, serta Kai Havertz dan penjaga gol David Raya.

Arteta mengalami tamparan awal minggu ini apabila seorang lagi rekrut baru, Jurrien Timber, diketepikan selama berbulan-bulan kerana kecederaan lutut yang serius.

Arsenal akan merindui pemain Belanda itu tetapi Ferdinand masih percaya mereka akan mengatasi saingan mereka di London, walaupun Chelsea berbelanja yang menakjubkan, tetapi tidak akan mempunyai cukup untuk menamatkan penantian 20 tahun mereka untuk dinobatkan sebagai juara.

Dia memberitahu TNT Sport: “Arsenal untuk menamatkan di bawah Chelsea? Walaupun saya suka melihatnya, ia tidak akan berlaku.

“Arsenal cemerlang musim lalu. Arteta sangat hebat, pengambilan semula adalah hebat.

“Mereka boleh dikatakan mempunyai salah satu jendela perpindahan terbaik yang paling kuat sehingga ke tahap ini. “Declan Rice, Timber, Havertz, pasti menguatkan skuad, kedalaman kualiti.

“Saya fikir mereka akan menjadi tiga teratas tahun ini tetapi mereka tidak akan memenangi liga.”

The Gunners mengatasi Crystal Palace di Selhurst Park pada malam Isnin ketika mereka terpaksa bermain 10 orang selepas Takehiro Tomiyasu dibuang padang dan bertahan dengan gol tunggal Martin Ødegaard.

Arsenal kini berada di tangga ketiga liga dengan menjadi antara tiga pasukan yang masih mengekalkan 100 peratus rekod kemenangan. Di belakang Brighton dan Manchester City.

Share Post:

Related Posts