by klasikko in
Premier League

Legenda Manchester United dan England, Rio Ferdinand telah memberikan pujian yang besar kepada Arsenal.

Dia mengakui mereka sebagai “pakar” pembelian apabila membawa masuk Leandro Trossard dari Brighton pada Januari.

Pemain Belgium itu telah memulakan kariernya dengan baik di Stadium Emirates, terutamanya membantu tiga gol dalam satu babak ketika Gunners menewaskan Fulham 3-0 pada hujung minggu.

Ferdinand jelas kagum dengan apa yang Trossard bawa kepada pasukan Mikel Arteta dan telah menunjukkan betapa pentingnya bagi Arsenal untuk mendapatkan seseorang yang boleh memberikan alternatif kepada Bukayo Saka dan Gabriel Martinelli.

Kedua-duanya itu telah hebat musim ini tetapi kekal bertenaga untuk membawa kelab besar itu sendirian.

Trossard kelihatan berkeyakinan tinggi di Brighton dan dia bermain dengan baik walaupun jangkaan yang sangat berbeza di Arsenal.

Sukar untuk bercanggah pendapat dengan Ferdinand bahawa ia kelihatan seperti salah seorang pemain yang paling bijak sejak kebelakangan ini.

Bercakap dalam rancangan saluran YouTubenya, Ferdinand mengakui: “Trossard, saya fikir, telah menjadi pemain yang hebat.

“Kami boleh bercakap tentang banyak pembelian sepanjang musim ini. Tetapi saya fikir dia seorang, memberikan pilihan yang luas, di hadapan, yang anda perlukan.

“Anda mempunyai Martinelli dan Saka menghasilkan keajaiban sepanjang tahun, tetapi siapa yang akan datang dan menjejaskan permainan jika salah seorang daripada mereka cedera? Tiga assist dalam babak pertama,’ kata Ferdinand.

“Hanya Saka dan De Bruyne mempunyai lebih banyak bantuan daripadanya musim ini.

“Dia adalah satu-satunya pemain di Brighton yang saya terkejut tidak menyertai lebih awal kerana setiap kali saya menontonnya, saya rasa dia melakukan sesuatu dalam permainan.

“Kita bercakap tentang pemain sayap yang tidak mengambil risiko tetapi pemain ini mengambil risiko.

“Dia akan dapat, dia akan berikan, dia akan bermain satu-dua, dia akan menggelecek. Dan dia boleh melihat hantaran, jelas.

“Dia melakukan segala-galanya dan lebih daripada apa yang Arteta inginkan daripadanya sebagai pemain baharu pada peringkat pertengahan musim. Impak yang besar.”

Share Post:

Related Posts