by Azhan Mohi in
Premier League

Rio Ferdinand menegaskan Eddie Nketiah mampu menjadi bahagian penting dalam cabaran kejuaraan Liga untuk Arsenal musim ini.

Pemain berusia 24 tahun itu diberikan permulaan mengejut oleh Mikel Arteta pada hari Sabtu ketika The Gunners memulakan kempen mereka dengan kemenangan 2-1 ke atas Nottingham Forest.

Nketiah menunjukkan potensinya musim lalu apabila dia menggantikan Gabriel Jesus yang cedera, tetapi memulakan kemenangan Perisai Komuniti hujung minggu lalu ke atas Manchester City di bangku simpanan dengan pemain musim panas Kai Havertz diberi peranan penyerang.

Graduan Akademi Hale End merebut peluang untuk menarik perhatian pada hari Sabtu, menjaringkan gol pertama pasukannya musim ini dengan rembatan melencong selepas beberapa skil mengagumkan dari Gabriel Martinelli mencipta peluang.

Dan Ferdinand percaya Nketiah, sering tidak dihargai memandangkan bakat cemerlang di sekelilingnya, akan terus menjadi bahagian penting dalam skuad yang ingin pergi lebih baik daripada musim lalu.

Dia memberitahu TNT Sports: “Dia akan melihat orang berkata adakah dia pemain yang betul, bolehkah dia menunjukkan tanggungjawab jika Jesus tidak cergas, adakah dia seseorang yang boleh menjaringkan gol untuk membolehkan mereka memenangi liga dan membantu mereka menjadi seorang pasukan yang berjaya?

“Dia menjawab orang. Pemain ini tahu cara menjaringkan gol, dia telah melakukannya sepanjang kariernya. Saya tidak mengenalinya secara peribadi tetapi saya mengenali orang di sekelilingnya dan dia bekerja pada dirinya secara fizikal.

“Dia rajin di belakang tabir, mempunyai etika kerja yang hebat. Apa pun yang anda fikirkan tentang dia, dia tahu bagaimana untuk meletakkan bola di belakang jaring. Dia boleh selesaikan.

“Man City memenangi liga dengan seseorang yang menjaringkan 51 gol dari posisi penyerang tengah.

“Arsenal tidak mempunyai pemain itu untuk melakukannya tetapi mereka mempunyai potensi untuk melakukannya melalui sekumpulan pemain.

“Dia sangat berharga. Dia menunjukkan tahun lalu apabila Jesus cedera, untuk satu tempoh masa dia tidak disedari.”

Share Post:

Related Posts