by Azhan Mohi in
Premier League

Rio Ferdinand telah mengecam Graeme Souness kerana mengkritik duo Manchester United, Lisandro Martinez dan Casemiro.

Pertahanan Argentina, Martinez dan pemain tengah Brazil, Casemiro, kedua-duanya tiba di Old Trafford pada musim panas, masing-masing menandatangani kontrak dari Ajax dan Real Madrid.

Walaupun impak hebat dipamerkan mereka musim ini, Souness mempersoalkan kedua-dua pemain dalam temu bual dengan talkSPORT awal minggu ini.

Bekas pemain tengah Liverpool itu mendakwa Martinez akan ‘dikenali’ dalam Premier League dan berkata dia masih tidak cukup bagus dalam bola – kawasan permainannya yang sering dipuji.

“Saya hanya rasa apabila anda sebesar itu anda akan diatasi. Anda akan gagal di dalam kotak,” kata Souness.

“Saya tidak fikir dia sangat pantas, saya tidak fikir dia sangat bagus dalam bola, tetapi dia membuat orang lain bermain dan mempunyai agresif sebenar.

“Kami bercakap tentang Premier League. Dia akan [ketahuinya].”

Sementara itu, Souness menegaskan pemenang lima kali Liga Juara-Juara, Casemiro tidak akan pernah menjadi ‘pemain hebat’ dan menyifatkan dia sebagai ‘Eddie yang mantap’.

Dia menambah: “Casemiro akan membuat perubahan besar kepada mereka. Tetapi saya tidak melihatnya sebagai pemain yang hebat.

“Anda [rakan sekerja talkSPORT Jim White dan Simon Jordan] menuduh saya memanggilnya Eddie yang mantap, saya tetap dengan itu. Dia seorang Eddie yang mantap. Bukan pemain yang hebat.

Menjawab komen Souness, Ferdinand berkata di saluran YouTube Vibe with Five: “Oh ayolah Graeme, kawan. Dia tidak menonton perlawanan itu.

“Graeme, saya minta maaf kerana saya sukakan awak dan dia adalah pemain yang hebat… tetapi lupakan semua itu sekarang, anda perlu menonton pemain itu! Anda perlu menonton perlawanan, anda tidak boleh bercakap perkara seperti itu.

“Dia jelas tidak menonton Martinez kerana salah satu sifat utamanya apabila anda bercakap dengan sesiapa sahaja yang tahu permainan ini ialah dia hebat dengan bola, dia akan membawanya ke mana-mana, dia boleh buat hantaran, dia sabar, agresif, boleh bertahan.

“Untuk mengatakan dia tidak boleh berjaya… dan dia memanggil Casemiro sebagai Eddie yang mantap? Dia telah memenangi lima Liga Juara-Juara dan menjadi sebahagian daripada mereka semua. Dia tidak boleh menjadi Eddie yang mantap.

“United telah menang dan Martinez adalah salah seorang pemain terbaik dalam pasukan pada masa ini. Casemiro, sejak masuk dalam pasukan, boleh dikatakan pemain paling penting.

“Dua pemain yang dipilihnya mungkin adalah dua yang paling teruk yang boleh dia pilih [untuk kritikan].”

Share Post:

Related Posts