by Azhan Mohi in
Premier League

Richarlison telah mendedahkan bahawa Chelsea gagal dengan tawaran sebelum berpindah ke Tottenham musim panas ini.

Pemain antarabangsa Brazil itu menyertai Spurs dalam perjanjian £60 juta daripada Everton dan mempunyai dua gol dan dua bantuan dalam lapan penampilan pertamanya untuk pasukan Antonio Conte.

Tetapi pemain berusia 25 tahun itu mempunyai banyak pilihan pada musim panas lalu ketika Chelsea mengambil langkah untuk mendapatkannya dari Everton, sementara Arsenal juga mendekati kelab Merseyside itu.

Richarlison, bagaimanapun, mendakwa perbualan dengan Antonio Conte mengenai prospek berpindah ke Spurs adalah faktor penting di sebalik keputusannya.

“Saya sedang bercuti di Brazil apabila saya mendengar bahawa Tottenham telah membuat tawaran kepada Everton,” Richarlison memberitahu FourFourTwo.

“Saya gembira, kerana mereka adalah pasukan yang besar. Kemudian ia adalah mengenai kelab yang merundingkan perjanjian, dan mujurlah semuanya berjalan lancar.

“Antonio Conte menelefon saya semasa rundingan dan menyatakan betapa dia mahu saya menyertainya – itu penting untuk keputusan saya.”

Apabila ditanya mengenai minat daripada Arsenal dan Chelsea, Richarlison berkata: “Saya tahu Chelsea membuat tawaran, dan saya percaya Arsenal juga menghubungi Everton untuk bertanya tentang situasi saya, tetapi Spurs datang dan membayar yuran, anda tahu? Ia semudah itu.

“Everton terpaksa menjual beberapa pemain untuk mengelakkan masalah Financial Fair Play, dan rundingan itu sangat singkat, sejujurnya.

“Saya menandatangani kontrak semasa percutian saya di Pantanal.”

Share Post:

Related Posts