by Azhan Mohi in
Premier League

Reece James telah menolak kritikan terhadap rakan sepasukannya di England, Trent Alexander-Arnold, selepas pengkritik mendakwa bek sayap Liverpool itu tidak dapat bertahan.

The Three Lions dihujani dengan pilihan bertaraf dunia di bek kanan dan terdapat banyak perdebatan mengenai siapa yang sepatutnya berada di kedudukan teratas, terutamanya dengan Piala Dunia di Qatar semakin hampir.

Alexander-Arnold, James dari Chelsea dan Kyle Walker dari Manchester City adalah pesaing utama, dan Gareth Southgate telah memberi setiap daripada mereka peluang untuk bermula semasa kempen UEFA Nation League.

”Saya akan mencuba segala yang saya boleh [untuk menjadi pilihan pertama],” kata James, yang memulakan keputusan seri tanpa jaringan dengan Itali pada malam Sabtu.

“Hanya persembahan saya akan dapat membuktikan apa yang boleh saya bawa. Dalam perlawanan ini dan membina musim depan, saya harap saya akan dapat menunjukkan bahawa saya bersedia untuk bermain setiap perlawanan.”

Pemain berusia 22 tahun itu mengalami peningkatan mendadak sejak membuat penampilan sulung di Chelsea pada 2019, beraksi cemerlang sebagai bek kanan, bek sayap kanan dan juga sebagai bek tengah dalam pertahanan tiga pemain, membantu kelab kepada kejayaan Liga Juara-Juara mereka pada 2021.

Musim lalu, James bergelut dengan kecederaan tetapi masih berjaya mencatat lima gol dan sembilan assist dalam Liga, dan, jika cergas, hampir pasti akan menjadi sebahagian daripada skuad Southgate di Qatar.

Walaupun Walker, sebagai pilihan paling senior dan paling berpengalaman, mungkin menjadi pilihan pertama, terdapat ramai yang berpendapat bahawa James harus berada di barisan seterusnya, walaupun Alexander-Arnold mempunyai kreativiti dan status yang luar biasa sebagai salah satu, jika bukan yang terbaik, dalam karyanya, kedudukan di dunia.

Mereka yang mengambil sikap ini sering mendakwa bahawa pemain Liverpool itu tidak cukup bagus dalam pertahanan, tetapi James membalas pengkritik, sambil menambah: “Saya juga melakukan kesilapan. Saya memberikan penalti terhadap Hungary, jadi kami berdua masih belajar cara kami.

“Liverpool mempunyai 95 peratus bola dan dia bertahan kurang daripada saya perlu. Orang ramai mempunyai banyak perkara untuk dikatakan dan tidak benar-benar mengetahui permainan itu. Trent adalah pemain yang hebat.”

Share Post:

Related Posts