by Azhan Mohi in
Premier League

Rio Ferdinand telah mendedahkan maksud di sebalik keraian gol Marcus Rashford dan berkata suasana di sekitar padang latihan Manchester United adalah yang terbaik selama ini.

Rashford sangat penting untuk persembahan mereka, menjaringkan 15 kali dalam 17 perlawanan sejak dia kembali dari Qatar, dan setiap gol telah disertai dengan simbol jari ke kepalanya.

Pemain berusia 25 tahun itu tidak menyatakan secara eksplisit maksud keraian itu, walaupun ia dipercayai membayangkan perjuangan kesihatan mental yang telah dilaluinya musim ini.

“Saya kadang-kadang bergelut dengan lebih banyak perkara mental. Ia sebenarnya bukan persembahan saya sendiri tetapi perkara lain di luar padang,” katanya tahun lalu, sekitar masa dia mula melakukan keraian itu.

“Terlalu kerap musim lalu, saya tidak berada di ruang kepala yang betul untuk permainan.”

Ferdinand menghabiskan hari Isnin di Carrington dan bercakap dengan Rashford semasa dia berada di sana dan kini telah mengesahkan bahawa keraian itu berkaitan dengan mentaliti baru penyerang itu.

Bercakap dalam rancangan YouTube Vibe with FIVE, Ferdinand berkata: “Rashford, saya dapat tahu hari ini, saya pergi ke Carrington hari ini untuk menemu bual Bruno [Fernandes], ia bagus.

Saya melihat [penyambut tetamu yang sudah lama berkhidmat] Kath [Phipps], berada di sana 56 tahun wanita itu! Luar biasa!

“Tetapi perayaan, ia adalah mentaliti. Bagus. Mudah. Tetapi ia hanya mengembara secara besar-besaran.

Semua orang di seluruh dunia melakukannya sekarang. Semua kanak-kanak kecil yang menjaringkan gol, itulah impak yang dimiliki Rashford.”

Dia menambah: “Melihat Marcus hanya tersenyum – saya telah mengatakan ini berkali-kali – hanya melihat dia tersenyum, ada suasana berbeza tentang dia.

“Dia sedang berseronok, ada mata air dalam langkahnya. Saya mempunyai sembang yang bagus, ia bagus. Suasana yang bagus di tempat itu.”

Rashford sebelum ini memuji ‘tenaga yang sama sekali berbeza’ di sekitar Carrington dan Old Trafford berikutan pelantikan Erik ten Hag kerana membantu mengubah persembahannya di atas padang dan Ferdinand mendapat gambaran mengenainya semasa lawatannya.

Dia meneruskan: “Getaran di Carrington telah berubah secara dramatik. Ia menjadi lebih positif, suasana di tempat itu.

“Semuanya telah berubah di sana, kelihatan berbeza, terasa berbeza. Perasaan apabila anda berjalan di sana, kawan.

Saya mempunyai getaran yang sangat, sangat negatif selama bertahun-tahun apabila saya berjalan melalui koridor tempat latihan.

“Dan saya berjalan melalui sana hari ini dan ia memenuhi saya dengan sedikit senyuman. Saya sendiri berjalan ke belakang melalui koridor dan saya hanya tersenyum kecil.

“Memang pelik untuk mengatakan tetapi saya dapat merasakan sesuatu berlaku di sini sekarang.

Saya tidak tahu apa itu, saya tidak tahu ke mana ia akan pergi, tetapi suasananya sangat berbeza, ada keyakinan di seluruh tempat.

“Dan keyakinan itu bukan daripada pemain sahaja, ia adalah kakitangan. Saya dapat merasakan sesuatu dengan kakitangan.

Mereka semua lebih ceria, gembira berada di tempat kerja setiap hari, dan itu semua telah dicipta dan dihasilkan oleh Erik ten Hag dan pasukannya.”

Share Post:

Related Posts