by Azhan Mohi in
Premier League

Marcus Rashford berkata Erik ten Hag sudah pun memberi impak positif terhadap kecergasan skuad Manchester United tetapi menegaskan masih ada ‘banyak ruang untuk penambahbaikan’ menjelang musim baharu.

Bekas bos Ajax, Ten Hag sedang bersedia untuk mengendalikan musim pertamanya sebagai pengurus United, setelah menandatangani perjanjian tiga tahun di Old Trafford pada April.

The Red Devils berharap dapat menikmati kempen yang lebih baik selepas bergelut di bawah kendalian Ole Gunnar Solskjaer dan Ralf Rangnick pada musim lalu, hanya menduduki tempat keenam dalam Liga dan gagal melangkah jauh dalam mana-mana pertandingan piala.

Sejak menyertai Manchester United, Ten Hag sibuk mengusahakan kecergasan pemainnya dan Rashford sudah merasai manfaat kedatangan pengurus asal Belanda itu.

“Ia agak tidak wajar bagi saya untuk berehat begitu lama pada musim panas, hanya di bawah empat minggu, dan saya boleh berehat secara fizikal dan mental,” kata Rashford.

“Ia adalah besar untuk mempunyai pra-musim penuh. Ini adalah tahun pertama saya bersama pasukan dari awal dan saya sudah berasa lebih baik.

“Bagi saya ia adalah permulaan yang baru, sesuatu yang saya nantikan.

“Saya rasa latihan dua setengah minggu pertama adalah baik, kami jauh lebih cergas berbanding musim lalu dan juga kami melakukan kesilapan di sepanjang perjalanan jadi kami mempunyai banyak ruang untuk penambahbaikan.”

Walaupun Rashford mengakui bahawa terdapat banyak ruang untuk penambahbaikan di Manchester United, dia berkata melihat kesilapan adalah lebih mudah dalam pasukan yang menang.

Dalam perlawanan pertama Ten Hag bertanggungjawab, United menewaskan saingan, Liverpool 4-0 dalam perlawanan persahabatan pramusim di Bangkok.

Bercakap menjelang perlawanan persahabatan United dengan Melbourne Victory pada hari Jumaat, Rashford menambah: “Saya selalu berkata kepada diri sendiri bahawa lebih mudah untuk melakukan kesilapan dalam pasukan yang menang.

“Perlawanan terakhir menentang Liverpool, sebagai contoh, kami menang tetapi kami melakukan banyak kesilapan. Secara individu ia adalah sama.

“Apabila anda kalah, ia sukar – kami semua ahli sukan dan kami tidak suka kalah. Apabila itu berlaku, anda perlu fokus semula dan cuba memenangi perlawanan seterusnya.

“Ia adalah kelab besar yang kami bermain dan kami dijangka menang dan kami perlu bekerja keras untuk memperbaiki diri.”

Share Post:

Related Posts