by Azhan Mohi in
Premier League

Ralf Rangnick telah menegaskan Harry Maguire tidak akan dicemuh oleh peminat Manchester United dan percaya layanan terbaru terhadap kaptennya mungkin disebabkan oleh jangkaan yang tinggi.

Maguire diejek oleh sebahagian penonton Wembley semasa memanaskan badan sebelum pertembungan persahabatan antarabangsa Selasa dengan Ivory Coast, di mana pasukan tuan rumah menang 3-0.

Walaupun pemain tengah itu mengharungi musim yang mengecewakan bersama United, dia memberikan satu lagi paparan mantap untuk negaranya dengan Gareth Southgate kemudiannya menjelmakan ejekan itu sebagai ‘gurauan’ selepas itu.

Ditanya sama ada dia telah bercakap dengan Maguire mengenai insiden itu, Rangnick memberitahu sidang akhbar pada hari Jumaat: “Belum lagi, tetapi saya kerap bercakap kerana saya di sini dia tahu kedudukan saya terhadapnya, dia adalah pemain yang sangat berharga untuk pasukan dan kapten.

“Saya tidak faham apa yang berlaku di Wembley, ia tidak akan berlaku di stadium kami bersama ‘Red Army’.

“Dia telah bermain dengan baik untuk Manchester United dan England dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Gareth Southgate berkata sesuatu selepas perlawanan dan Harry Kane.

“Saya tidak menonton perlawanan tetapi saya mendengar apa yang berlaku selepas mereka mengumumkan kesebelasan utama. Sukar untuk difahami.”

Mengenai sebab Maguire menjadi sasaran, Rangnick menambah: “Saya tidak fikir ini adalah perkara peribadi, ia tidak ada kaitan dengan Harry sendiri.

“Kami tahu ada satu atau dua pemain yang telah dikritik sejak beberapa bulan lalu, contohnya, Fred, pemain yang sangat penting untuk pasukan ini, bermain secara tetap untuk pasukan dan Brazil, saya menonton permainannya dan dia melakukannya dengan baik.

“Mungkin ia masih ada kaitan dengan jangkaan tinggi di sekeliling kelab ini dan orang ramai cenderung untuk membandingkan dengan bekas pemain dan legenda. Fred, Scotty dan Harry adalah pemain penting dan pemain dengan sikap yang betul.”

Share Post:

Related Posts