by Azhan Mohi in
Premier League

Jamie Carragher telah melabelkan pembelian Lisandro Martinez oleh Manchester United sebagai kesilapan selepas prestasi buruk pemain pertahanan itu dalam kekalahan 4-0 di Brentford pada hari Sabtu.

Gol daripada Josh Dasilva, Mathias Jensen, Ben Mee dan Bryan Mbeumo, semuanya dalam tempoh 25 minit pada separuh masa pertama, benar-benar memalukan pasukan Erik ten Hag, dengan Martinez terutamanya bergelut untuk menangani fizikal lawannya.

Ini sebahagian besarnya terbukti dengan jaringan Mee ketika pemain pertahanan Brentford itu dengan mudah mengatasi Martinez semasa rutin set-piece untuk menanduk melepasi David de Gea.

Walaupun pemain yang dinilai tinggi di bawah Ten Hag di Ajax, persoalan timbul sama ada Martinez pada ketinggian 5 kaki 9 inci terlalu pendek untuk bermain sebagai bek tengah dalam Premier League, malah sebelum perpindahan £46 juta pemain Argentina itu ke Old Trafford, yang boleh meningkat kepada £57 juta selepas tambahan.

Dan kini, selepas kekalahan Brentford, serta kekalahan pembukaan kepada Brighton pada hujung minggu yang telah meninggalkan United di tangga tercorot buat kali pertama sejak 1992, Carragher kelihatan bersedia untuk menggelar pemain berusia 24 tahun itu sebagai kegagalan.

Legenda Liverpool itu menulis tweet: “Erik ten Hag tidak bermula dengan baik tetapi mempunyai asal yang sangat baik selepas rekodnya di Ajax dalam Liga Juara-Juara, tetapi pembelian Martinez dengan harga lebih £50 juta sudah kelihatan salah!”

Carragher sudah pun menimbulkan kebimbangan mengenai ketinggian Martinez sebelum permulaan musim, dan nampaknya ketakutan itu kini telah direalisasikan.

“[5 kaki 9 inci] itu kecil,” katanya kepada Sky Sports.

“Itu kecil untuk mana-mana pemain di atas padang dalam beberapa cara sekarang, sungguh. Anda fikir betapa besar dan hebatnya pemain. Saya tidak pernah melihatnya begitu banyak, tetapi dia mesti mempunyai musim bunga yang sangat baik untuk bermain sebagai bek tengah dalam mana-mana liga.

“Apabila anda memikirkan bagaimana ia boleh menjejaskan set piece Man Utd secara bijak, jika salah seorang daripada bek tengah anda benar-benar kecil, anda sangat bergantung kepada pertahanan tengah yang lain untuk menangani perkara yang datang ke dalam kotak, jadi saya fikir itu boleh menjadi masalah.”

Share Post:

Related Posts