by klasikko in
Premier League

Marcus Rashford bernafas dan berdarah Manchester United.

Seorang pemuda tempatan yang telah menyarung jersi merah sejak kecil, Rashford mula-mula menyertai akademi United pada 2005 dan telah meningkat sejak dari itu.

Sungguh mengejutkan mengetahui Rashford sudahpun berusia 24 tahun apabila mengumumkan dirinya kepada dunia dengan dua gol menentang Midtjylland.

Sejak malam penuh ajaib itu di Old Trafford pada 2016, dia tidak pernah menoleh ke belakang.

Rashford terus memberi inspirasi kepada anak kecil dan remaja yang bermimpi mewakili Red Devils suatu hari nanti.

Setiap peminat sekurang-kurangnya mahu melihat seorang pemain tempatan dalam kesebelasan utama kerana itu adalah impian terbesar mereka.

Lebih ramai lagi pemain tempatan dilahirkan seperti Rashford, Trent Alexander-Arnold dan Phil Foden yang lebih dekat dengan hati penyokong sendiri.

Jawapan Rashford apabila ditanya tentang kelab mana yang dia benci sebagai sebahagian daripada temu bual bersama UNTERRUPTED.

Ia turut menampilkan bintang NBA dan peminat setia Liverpool, LeBron James.

Bukan satu rahsia lagi bahawa saingan terbesar United di liga ialah Liverpool dan Manchester City.

Jadi ia tidak mengejutkan apabila Rashford menyebut nama kedua-dua pasukan ketika menjawab soalan itu.

Bagaimanapun, jawapan jujurnya membawa senyuman kepada peminat United apabila melihat cara Rashford membandingkan Liverpool dan City kepada sebagai saingan terdekat.

“Liverpool. Saya tidak suka Liverpool, dan City,” jawab Rashford.

“Jelas sekali Liverpool mempunyai sejarah jadi ia lebih pahit.

“Bagi City, ia seolah-olah anda tidak menyukai mereka tetapi anda tidak mempunyai sebab besar untuk tidak menyukai mereka.

“Anda baru saja membesar dan terdapat dua pasukan Manchester, satu memakai jersi biru muda dan satu memakai jersi merah. Tetapi saingan dengan Liverpool lebih terasa.”

Liverpool dan United adalah dua pasukan yang paling banyak menghiasi sejarah bola sepak Inggeris.

Jadi tidak hairanlah kedua-dua penyokong Old Trafford dan Rashford merasakan permusuhan yang paling besar terhadap kelab yang terbesar adalah Liverpool.

Bagaimanapun, pujian sebenar dalam komen Rashford adalah dia menyindir bahawa City tidak mempunyai sejarah berbanding United dan Liverpool.

Share Post:

Related Posts