by Azhan Mohi in
Premier League

Jamie Carragher mendakwa Christian Pulisic ‘tidak cukup bagus’ untuk Chelsea dan meragui pengurus baharu akan meningkatkan prospeknya di Stamford Bridge.

Pulisic hanya memulakan satu daripada tujuh perlawanan Chelsea setakat musim ini dan dikatakan kecewa dengan kekurangan masa permainannya di London barat.

Telah diperkatakan bahawa pemecatan pengurus Blues, Thomas Tuchel boleh menjadi berita baik untuk Pulisic kerana dia ingin memulihkan karier di Chelsea, tetapi Carragher tidak begitu yakin.

Bercakap mengenai CBS Sports, bekas pemain pertahanan Liverpool dan England itu berkata: “Adakah anda fikir dia tidak bermain kerana Thomas Tuchel atau dirinya sendiri?

“Saya rasa dia tidak cukup bagus untuk bermain untuk Chelsea. Saya fikir dia telah berada di sana selama beberapa tahun sekarang. Saya fikir dia mempunyai peluang yang mencukupi.

“Saya tidak fikir pengurus baharu akan memulihkannya sepenuhnya atau dia akan bermain minggu demi minggu, minggu ini Tuchel sudah tiada. Saya hanya fikir dia adalah pemain skuad untuk Chelsea tidak kira siapa pengurusnya.

“Untuk bermain minggu demi minggu dan membuat perubahan untuk salah satu pasukan terbaik di dunia, dia tidak cukup bagus untuk itu sekarang.

“Saya pernah katakan sebelum ini, saya rasa dia mempunyai kemampuan yang hebat. Beberapa perkara yang saya lihat dia lakukan untuk Chelsea, gol yang dia jaringkan. Tetapi ia tidak cukup konsisten dan dia sering mengalami kecederaan.

“Saya tidak pernah melihat dia menggantikan Mason Mount atau Kai Havertz atau pemain dalam posisi itu – Raheem Sterling ada di sana sekarang, [Pierre-Emerick] Aubameyang. Saya cuma tidak nampak.”

Banyak yang diharapkan daripada Pulisic selepas dia melengkapkan perpindahan £58 juta dari Borussia Dortmund pada 2019. Namun prestasi beliau kurang menyerlah.

Legenda Arsenal, Thierry Henry menegaskan tanggungjawab ada pada Pulisic untuk memulakan karier Chelseanya dan berkata kejayaan bukan hanya akan datang kepadanya.

Dia menambah: “Anda perlu datang dan menyampaikan pada satu ketika. Ia mengenai anda juga, apa yang anda boleh bawa di atas meja.

“Anda boleh menjadi tukang masak terbaik di dunia dan jika lelaki itu tidak meletakkan apa-apa di atas meja, apa yang anda akan masak?

“Ia sentiasa mengenai jurulatih, ia sentiasa mengenai membantunya, bantu itu. Bolehkah anda membawa sesuatu ke meja untuk saya masak? Bolehkah dia menjadi tentang dirinya sendiri? Bebaskan diri anda, sama ada anda tinggal atau anda pergi, bolehkah anda membuat persembahan? Itu sahaja.

“Ia satu perkara untuk bermain dalam peralihan, ingat? Bermain dalam peralihan, Dortmund, menekan, gegenpressing, atau apa sahaja dan apabila pasukan menunggu anda, dan anda perlu membuka kunci barangan, ia adalah permainan bola yang berbeza.

“Sekarang saya tidak fikir dia seorang pemain yang buruk, saya hanya mengatakan pada titik mana ia boleh datang daripada anda? Pada titik manakah dia boleh membebaskan dirinya?”

Share Post:

Related Posts