by Azhan Mohi in
UEFA Champions League

Christian Pulisic telah memberi amaran kepada saingan Liga Juara-Juara Chelsea dengan menegaskan: “Saya tidak mahu bermain menentang kami dalam pertandingan ini”.

Chelsea telah diundi untuk menentang juara Liga Juara-Juara dan pemenang 14 kali Real Madrid pada suku akhir berikutan kemenangan 16 terakhir mereka ke atas Borussia Dortmund.

The Blues menewaskan Real Madrid dalam perjalanan mereka untuk memenangi Liga Juara-Juara pada 2021 tetapi tewas kepada pasukan Carlo Ancelotti dalam pertandingan musim lalu.

Larian Chelsea ke suku akhir masih jauh dari terjamin kerana pasukan Graham Potter bergelut di dalam negara, tergelincir ke kedudukan pertengahan yang mengecewakan dalam Liga.

Tetapi Pulisic merasakan arus mula bertukar di Stamford Bridge berikutan tiga kemenangan berturut-turut dan berkata ‘secara tiba-tiba’ Chelsea adalah lawan yang ‘berbahaya’.

Jika Chelsea berjaya melepasi Real Madrid, mereka akan menentang juara Premier League, Manchester City atau juara Bundesliga, Bayern Munich untuk mendapatkan tempat ke final Liga Juara-Juara.

“Saya tidak mahu bermain menentang kami dalam Liga Juara-Juara, saya akan cakap sebanyak itu,” Pulisic memberitahu ESPN.

“Saya rasa kami berada dalam situasi yang sama setakat kali terakhir kami memenangi Liga Juara-Juara. Separuh jalan sepanjang tahun, bergelut dalam liga dan ramai orang mengira kami. Lihat apa yang berlaku kemudian…

“Adakah ia mudah dalam beberapa minggu kebelakangan ini? Tidak, tetapi saya berbangga dengan cara pasukan mengatasinya dan minggu terakhir yang kami lalui, memperoleh tiga kemenangan berturut-turut.

“Saya berasa sangat yakin sekarang dan ia adalah gila betapa cepatnya perkara boleh berubah dalam bola sepak, ia adalah satu petik jari.

“Tiba-tiba anda mula merasakan keyakinan itu – terutamanya dalam pasukan dengan ramai pemain baharu – anda mula merasai satu sama lain lebih. Pasukan itu tiba-tiba kelihatan seperti pasukan yang berbahaya untuk ditentang.

“Adakah ia akan menjadi mudah? Tidak. Adakah kita akan menghadapi pertarungan besar, pertarungan sengit dan pasukan besar yang akan kita lawan untuk ke sana? 100% – tetapi kami bersedia untuknya dan kami teruja dengan cabaran itu.”

Chelsea bimbingan Potter kembali beraksi pada hari Sabtu dengan pertembungan Liga menentang pasukan yang bergelut dari penyingkiran Everton di Stamford Bridge.

Di tempat lain dalam Liga Juara-Juara, juara England akan bertemu juara Jerman ketika Manchester City menentang bekas kelab Pep Guardiola, Bayern Munich.

Share Post:

Related Posts