by Azhan Mohi in
Premier League

Bintang muda Barcelona, ​​Alejandro Balde telah menamakan Manchester United sebagai kelab yang dia ingin bermain selain daripada gergasi LA Liga itu.

Bek kiri berusia 19 tahun itu telah bersedia untuk menempatkan dirinya dalam kesebelasan utama Xavi musim ini, menggantikan Jordi Alba dan memulakan 12 daripada 14 perlawanan liga mereka musim ini dan mencatatkan tiga bantuan gol.

Prestasi mengagumkannya membolehkannya mendapat tempat dalam skuad Sepanyol untuk Piala Dunia di Qatar dan sementara masa depannya di Camp Nou kelihatan cerah, dia mengakui dia mempunyai minat untuk pasukan Erik ten Hag.

Dalam soal jawab pantas dengan Mundo Deportivo di TikTok, Balde ditanya, “Kelab selain Barcelona?’, dia menjawab, “United”.

https://vt.tiktok.com/ZS8RjrcLj/

Kontrak semasa Balde dengan Barcelona akan tamat pada 2024 tetapi musim hebatnya ini mencuri tumpuan dengan mempunyai beberapa kelab yang menjejaki kemajuannya.

Laporan terbaru di Sepanyol mendakwa ejen pemain itu Jorge Mendes telah pun memulakan perbincangan dengan Barcelona mengenai kontrak yang lebih baik, dengan harapan perjanjian baharu boleh dipersetujui pada masa kelab itu memperbaharui kempen mereka pada awal 2023.

Xavi memuji impak pemain muda itu musim ini, terpesona dengan kemampuannya pada usia yang begitu muda.

“Saya gembira untuknya,” kata Xavi pada Ogos.

“Dia mempunyai kualiti dan perwatakan yang hebat. Ia tidak pernah berhenti memukau saya bahawa seorang pemain berusia 18 tahun boleh bermain pada tahap itu.

“Secara fizikal dia hebat dan dia akan memberi kami banyak. Kami mempunyai tiga bek kiri pada tahap yang luar biasa, dengan Jordi dan Marcos (Alonso) juga.”

Balde mempunyai klausa pelepasan yang dilaporkan sebanyak €500 juta dengan Barcelona bertekad untuk mengekalkannya.

Sementara itu United nampaknya mempunyai stok yang baik sebagai bek kiri untuk masa hadapan dengan Luke Shaw dan pemain musim panas Tyrell Malacia bersaing untuk mendapatkan tempat kembali di Old Trafford.

Seorang lagi pemain muda Sepanyol, Alvaro Hernandez kekal dihormati di Old Trafford, dinobatkan sebagai pemain Bawah 23 tahun kelab itu musim lalu dan kini menarik perhatian dengan bermain sebagai pinjaman untuk Preston dalam Championship.

Share Post:

Related Posts