by klasikko in
La Liga

Presiden Barcelona, Joan Laporta telah menyatakan bahawa dia akan melakukan segala termampu untuk mengekalkan Frenkie de Jong kerana bintang Belanda itu mahu kekal.

De Jong adalah sasaran utama Manchester United pada musim panas ini dan dilaporkan hampir bersetuju dengan bayaran untuk pemain tengah itu.

Syarat peribadi masih belum dipersetujui, tetapi pemain berusia 25 tahun tersebut dikatakan mahu kekal di Barcelona yang menjadikan rundingan ini semakin hangat diperbincangkan.

Barcelona mempunyai masalah kewangan yang besar pada masa ini dan perlu menjual beberapa pemain untuk merekrut bintang baharu menjelang musim depan.

De Jong adalah salah satu aset kelab Catalan yang paling berharga, sementara bahagian tengah Barca menjadi salah satu posisi yang lebih stabil berbanding lain.

Dia adalah pemain yang Barca tidak kenal erti mengalah tetapi mampu melepaskannya demi memulihkan kewangan kelab.

Bercakap mengenai potensi perpindahan De Jong, Joan Laporta berkata: “Terdapat banyak kelab yang mahukannya, bukan hanya Man United. Kami tidak berniat untuk menjualnya, dia mahu kekal”.

“Saya akan melakukan segala-galanya untuk mengekalkan Frenkie, tetapi terdapat juga isu gaji dan itu perlu diselaraskan.”

Kata-kata presiden Barca amat membimbangkan penyokong United, dengan gergasi La Liga itu tidak berniat untuk menjual pemain tengahnya di kala kelab lain berminat.

Telah dilaporkan secara meluas bahawa De Jong mahu kekal dalam Liga Juara-Juara musim depan dan sekiranya salah satu daripada kelab tersebut menyertai saingan tertinggi Eropah, apakah maknanya bagi Man United?

Ia adalah kemaskini yang merisaukan daripada pengerusi Barca, tetapi peminat United harus ambil bersikap optimis kerana Laporta sering mengatakan perkara yang tidak menggambarkan situasi sebenar.

Bagaimanapun, fakta bahawa kelab lain berminat sepatutnya menjadi sesuatu yang menggusarkan Man United.

Share Post:

Related Posts