by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas bos Tottenham dan Paris Saint-Germain, Mauricio Pochettino mengakui dia merindui Premier League dan terbuka untuk kembali.

Pochettino memerhatikan tugas England tetapi dengan Three Lions menikmati permulaan yang kukuh di Piala Dunia di Qatar – mengungguli Kumpulan B dengan rekod tanpa kalah dan menjaringkan sembilan gol – Gareth Southgate mungkin kekal dalam peranan itu untuk sementara waktu.

Dia menarik minat Chelsea tetapi mereka bimbang dengan keupayaan Pochettino untuk bersaing di peringkat tertinggi sebelum mereka memutuskan untuk melantik Graham Potter.

Pochettino juga ditolak oleh Manchester United, yang akhirnya membawa masuk Erik ten Hag dari Ajax sebagai pengurus baharu mereka.

Pengurus Argentina itu kemudian dikaitkan dengan Aston Villa sebelum ketibaan bekas bos Arsenal, Unai Emery dari Villarreal.

“Saya rindukan Premier League,” katanya kepada talkSPORT. “Kenapa tidak [kembali], kami terbuka! Saya benar-benar terbuka.

“Saya suka England dan saya tinggal di antara London dan Barcelona, ​​tetapi lebih banyak di London.

‘Rumah saya, rumah saya… Saya suka berada di England. Premier League adalah liga terbaik di dunia. Ia sangat kompetitif.”

Sudah hampir 10 tahun sejak Pochettino tiba di England sebagai pengurus, mengambil alih Southampton, di mana beliau terkenal dengan pembangunan pemain muda Inggeris.

Selepas hanya setahun mengendalikan The Saints, dia pergi ke Spurs, di mana dia berjaya dari 2014 hingga 2019 dan mengetuai kelab utara London itu ke final Liga Juara-Juara.

Dia akhirnya dipecat dan digantikan oleh Jose Mourinho dan Pochettino kemudian mengambil masa dua tahun daripada permainan sebelum kembali ke pengurusan bersama PSG.

Pochettino menghabiskan masa setahun setengah menguruskan PSG, memenangi kejuaraan Coupe de France dan Ligue 1 sebelum kelab dan pengurus itu memutuskan untuk berpisah pada Julai.

Share Post:

Related Posts