by Azhan Mohi in
Antarabangsa

Gareth Southgate berkata Ben White berada di belakang tiga pencabar England selepas dia menggugurkan pertahanan Arsenal itu daripada skuadnya untuk kelayakan Euro 2024 akan datang.

England akan bermain perlawanan pertama mereka sejak Piala Dunia Qatar akhir bulan ini, bertandang ke Itali pada 23 Mac dan menjadi tuan rumah kepada Ukraine tiga hari kemudian.

White dimasukkan ke dalam skuad Piala Dunia 26 pemain England pada akhir tahun lalu tetapi tidak beraksi untuk Three Lions sebelum meninggalkan Qatar lebih awal atas sebab peribadi.

Pemain berusia 25 tahun itu terus menarik perhatian Arsenal sejak rehat Piala Dunia, membantu The Gunners mendahului lima mata daripada Manchester City di puncak liga.

White telah ditandatangani sebagai bek tengah tetapi kemunculan Gabriel dan William Saliba telah menyaksikan bekas bintang Brighton itu ditempatkan di bek kanan, di mana England dilimpahi dengan banyak pilihan.

Akibatnya, Southgate berkata White berada dalam kedudukan yang ‘serupa’ dengan pemain Liverpool, Trent Alexander-Arnold, yang turut terlepas kerana saingan daripada Kyle Walker, Kieran Trippier dan Reece James yang kembali.

“Dengan Ben… ia sama dengan Ben dan Trent [Alexander-Arnold], tiga pemain yang berada di bek sayap kanan, kami mempunyai mereka di hadapan mereka berdua,” kata Southgate.

“Kami dilimpahi dalam posisi itu dengan banyak bakat. Ia adalah posisi yang paling sukar untuk dipilih, walaupun ia tidak pernah menjadi kriteria yang mudah dan ia juga sentiasa berubah sedikit dalam prestasi.

“Tetapi Kyle [Walker] dan Tripps [Trippier] jelas sekali adalah mereka yang bermain semasa Piala Dunia, memulakan perlawanan semasa Piala Dunia, telah konsisten, dan Reece kembali adalah pemain terbaik yang lain.

“Kami sangat suka untuk mempunyai ‘squad depth’ itu dalam setiap posisi di atas padang.”

England menikmati pencapaian yang memberangsangkan ke suku akhir Piala Dunia Qatar sebelum disingkirkan oleh naib juara, Perancis.

Share Post:

Related Posts