by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas pemain tengah Arsenal, Emmanuel Petit telah menyelar keputusan untuk menandatangani Fabio Vieira pada musim panas lalu dan merasakan pemain Portugal itu berada pada tahap di bawah standard yang diperlukan.

Pemain berusia 22 tahun itu tiba di utara London dalam perjanjian £34 juta dari Porto selepas menikmati kempen cemerlang di Portugal, menjaringkan enam gol dan melakukan 14 bantuan dalam hanya 27 penampilan.

Tetapi dia telah bergelut untuk meniru prestasi itu sejak menyertai The Gunners, bermula hanya tiga kali dalam Liga dan sebahagian besarnya terhad kepada peranan pemain gantian.

Dengan ketiadaan Granit Xhaka dalam seri 3-3 bulan lalu dengan Southampton, Vieira diberikan permulaan yang jarang tetapi memberikan persembahan yang teruk dan merupakan pemain pertama yang digantikan selepas 57 minit.

Dia telah menikmati peranan yang lebih menonjol dalam pertandingan Piala, memulakan kesemua lapan perlawanan Liga Europa untuk Arsenal – menjaringkan satu gol dan melakukan dua bantuan.

Petit, bagaimanapun, percaya dia sudah cukup melihat Vieira untuk mengetahui bahawa pembeliannya adalah satu ‘kesilapan’ dan berkata perancang permainan itu terlalu ‘lemah’ untuk bermain dalam Premier League.

“Saya tidak fikir Fabio Vieira telah menunjukkan setakat ini, bahawa dia adalah tahap yang sesuai untuk bermain untuk Arsenal,’’ Petit memberitahu Compare Bet menjelang pertembungan The Gunners dengan Chelsea pada petang Selasa.

“Apabila dia menandatangani saya terfikir dalam hati, “Lelaki ini kelihatan sangat ringan untuk Premier League”.

“Saya tidak fikir dia sudah bersedia untuk Premier League secara fizikal dan mental.

“Anda juga boleh mengatakan bahawa dia bergelut untuk tidak mendapat masa permainan yang konsisten dan apabila anda membandingkannya dengan Emile Smith-Rowe, yang saya fikir mempunyai masa depan dengan Arsenal, dia tidak sama.

“Dengan hormatnya, saya fikir ia mungkin satu kesilapan untuk menandatangani Vieira.”

Petit percaya Arsenal mesti pergi besar dalam pasaran perpindahan musim panas ini untuk membina musim yang begitu menggalakkan, meneruskan: “Mereka perlu meningkatkan kualiti pasukan. Mereka mempunyai pasukan dan struktur yang sangat kuat, berbakat dan mereka masih muda jadi jika mereka masih boleh bermain bersama, mereka akan bertambah baik.

“Saya rasa Arteta dan Arsenal tahu mereka perlu lebih aktif dalam pasaran perpindahan.

“Mungkin mereka perlu membeli lima pemain, di posisi penting untuk meningkatkan pasukan, kualiti pasukan. Selain itu, mereka akan bermain Liga Juara-Juara musim depan supaya standardnya lebih tinggi, jadi saya rasa Arteta dan Arsenal tahu itu. Jika mereka mahu meningkat, mereka perlu meningkatkan kualiti dan kuantiti pasukan.”

Share Post:

Related Posts