by Azhan Mohi in
Premier League

William Saliba telah mengesahkan dia akan kembali ke Arsenal pada musim panas ini dalam percubaan untuk memulakan kerjayanya di kelab utara London itu.

Pemain berusia 21 tahun itu menyertai The Gunners dari Saint-Etienne tiga tahun lalu dalam perpindahan bernilai £30 juta, tetapi masih belum membuat penampilan sulung kompetitifnya.

Selepas mengambil alih tugas daripada Unai Emery, Mikel Arteta menganggap bek tengah itu tidak bersedia untuk menghadapi kesukaran bola sepak Inggeris dan telah menghantar pemain pertahanan itu secara pinjaman dua kali dalam tempoh dua setengah tahun yang lalu.

Selepas mengagumkan di Nice, Saliba kelihatan ditakdirkan untuk diberi peluang musim lalu.

Tetapi kekurangan bola sepak Eropah, yang dikaitkan dengan ketibaan Ben White dalam perjanjian £50 juta, menyaksikan Arteta memilih untuk melepaskan Saliba secara pinjaman sekali lagi di Marseille.

Saliba menikmati musim yang sangat berjaya di Perancis dan membantu pasukan Jorge Sampaoli memastikan bola sepak Liga Juara-Juara, sementara dia dinamakan Pemain Muda Terbaik Ligue 1.

Daya tarikan pertandingan kelab elit Eropah menyebabkan Saliba menegaskan bulan lepas bahawa dia mahu kekal di Marseille, tetapi Arteta menegaskan rancangan itu sentiasa memberi peluang kepada pemain itu untuk menarik perhatian di Arsenal.

Dan Saliba kini bersedia untuk menerima cabaran untuk membuktikan dirinya kepada Arteta dan berusaha masuk ke dalam rancangan pengurusnya untuk musim depan.

Bercakap kepada Telefoot, pertahanan antarabangsa Perancis itu berkata: “Saya milik Arsenal, saya masih mempunyai dua tahun lagi.

“Saya akan kembali bersama Arsenal.

“Saya tidak bermain dalam sebarang perlawanan dan saya masih mahu menunjukkan kepada mereka wajah sebenar saya dan berpeluang bermain untuk peminat dan kelab hebat ini.

“Tetapi ia bukan hanya bergantung kepada saya. Walau apa pun, untuk pergi seperti ini, adalah memalukan.”

Saliba mengaku dia agak bimbang untuk menyertai Marseille tetapi menegaskan dia telah matang selama 12 bulan di salah sebuah kelab terbesar Perancis dan mendedahkan mereka akan sentiasa mendapat tempat istimewa di hatinya.

Share Post:

Related Posts