by klasikko in
Premier League

Lisandro Martinez benar-benar sempurna sewaktu Manchester United melakarkan kemenangan tipis 1-0 di Southampton semalam.

Ditandatangani dari Ajax dengan nilai £56.7 juta pada musim panas ini, Martinez dipersoal hebat disebabkan hanya memiliki ketinggian lima kaki dan sembilan inci.

Ramai yang mempertikaikan bentuk tubuhnya kerana beraksi di Premier League yang lebih menuntut kepada permainan fizikal.

Bagaimanapun, kita tidak boleh terpedaya dengan ketinggian Martinez kerana dia telah menutup kritikan ‘terlalu kecil’ dengan persembahan terbarunya.

Malah pemain itu sendiri mengakui bahawa dia agak bergelut semasa kekalahan di tangan Brighton & Hove Albion dan Brentford.

Tetapi persembahan goyah Martinez itu kini ditebus semula dengan permainan yang cukup mantap dan matang.

Martinez kelihatan seperti seorang pemain yang berubah sejak tugas Harry Maguire dan Luke Shaw diamanahkan kepada Raphael Varane dan Tyrell Malacia.

Ia adalah langkah yang diilhamkan daripada Erik ten Hag yang menurunkan Martinez secara pantas dalam dua perlawanan terakhir.

Malah, pemain kebangsaan Argentina itu membuktikan pembeliannya adalah berbaloi dalam kemenangan dengan Liverpool.

Bukan itu sahaja, dia beraksi lebih baik semasa United menang 1-0 di Stadium St. Mary’s semalam.

Martinez telah diberikan anugerah Man of the Match kedua berturut-turut kerana selepas penyerang lawan gagal menembusi tembok mereka sekaligus mencatatkan rekod bersih pertama musim ini.

Menurut statistik, rekrut baru United itu memberikan tujuh pelepasan, empat pintasan, 48 hantaran, 61 sentuhan, 100% menggelecek yang berjaya dan 100% pertarungan darat yang dimenangi sepanjang hari di atas padang.

Dia membuang segala kecaman dengan memiliki tubuh terlalu kecil untuk berjaya menjadi bek tengah di EPL dengan memenangi kesemua lima pertarungan udara menentang The Saints.

Oleh itu, tidak mengejutkan untuk menonton sorotan individu Martinez daripada kemenangan Southampton yang telah mendapat sambutan hangat di Twitter.

Ia masih awal untuk diputarbelitkan, tetapi transformasi yang telah dilalui Martinez dikuatkan lagi dengan Varane dan Malacia berada disampingnya adalah luar biasa.

Perlu diakui beberapa bek tengah terbaik dunia akan mengalami masa yang sukar untuk bermain dengan pemain yang berprestasi buruk, merujuk pada Shaw dan Maguire.

Apabila kita melihat Martinez bermain hebat menentang Liverpool dan Southampton, sukar untuk menerima realiti itulah sebabnya dia agak tumpul dalam aksi pembukaan.

Share Post:

Related Posts