by Azhan Mohi in
Premier League

Langkah Manchester United untuk mendapatkan penyerang Burnley, Wout Weghorst diragui selepas Besiktas menolak pakej pampasan yang ditawarkan untuk melepaskan pemain Belanda itu.

Kelab Turki mengeluarkan kenyataan ringkas untuk menggambarkan laporan bahawa pemain berusia 30 tahun itu akan meninggalkan kelab itu dalam tempoh 24 jam akan datang sebagai ‘fiktif’.

“Dakwaan bahawa terdapat klausa keluar dalam kontrak pemain bola sepak kami, menyatakan bahawa kontraknya boleh ditamatkan dengan pampasan sebanyak 2.5 juta Euro sekiranya tawaran daripada Premier League, adalah rekaan,” kata satu kenyataan.

“Bagaimanapun, berita bahawa pemain terbabit akan meninggalkan pasukan pada hari Selasa adalah tidak benar sama sekali. Inisiatif berkenaan Wout Weghorst adalah milik Beşiktaş sepenuhnya. Sekiranya terdapat perkembangan mengenai isu ini, maklumat tersebut akan dikongsikan.’

“Ia berlaku selepas Besiktas menolak tawaran kewangan daripada Burnley, yang direka untuk melepaskan Weghorst daripada perjanjian pinjaman enam bulannya di kelab Turki itu.

United sanggup membayar Burnley bayaran – yang akan diserahkan kepada Besiktas – untuk mendapatkan Weghorst untuk baki kempen.

Pemain Belanda itu berminat untuk berpindah ke Old Trafford dan mengucapkan selamat tinggal kepada penyokong selepas kemenangan liga Besiktas pada hari Sabtu.

United berminat untuk menandatangani penyerang selepas pembebasan Cristiano Ronaldo.

Bagaimanapun, dengan kewangan yang terhad dan kelab itu kini dijual, Ten Hag telah dimaklumkan bahawa langkah pinjaman akan menjadi pilihan terbaiknya untuk mendapatkan penyerang.

Weghorst menyertai Burnley kurang 12 bulan lalu dengan bayaran £12 juta tetapi dia hanya menjaringkan dua gol dalam 20 penampilan untuk Clarets.

Pemain Belanda itu telah menemui semula prestasi terbaiknya di Istanbul, menjaringkan sembilan gol dalam 19 penampilan untuk Besiktas musim ini.

Share Post:

Related Posts