by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Bekas pemain Manchester United, Gary Neville memuji prestasi Harry Maguire bersama England dalam kempen Piala Dunia kali ini.

Harry Maguire bermain semua perlawanan peringkat kumpulan untuk England setakat ini dan menjadi bahagian penting skuad Three Lions di barisan belakang.

Maguire mencatatkan satu ‘assist’ dalam Piala Dunia kali ini, membantu Bukayo Saka menjaringkan gol ketika menentang Iran dalam kemenangan besar 6-2.

Gandingan Maguire dan John Stones memberikan England tiga ‘clean sheet’ di peringkat kumpulan, England akan berhadapan Senegal dalam perlawanan peringkat kalah mati nanti.

Sementara itu, Neville memuji kapten Manchester United Harry Maguire kerana meletakkan prestasi kelabnya yang tidak konsisten dan membintangi Qatar.

Kapten Manchester United itu kurang disenangi ketika bermain untuk kelabnya, seringkali dikritik kerana beberapa kesilapan yang merugikan pasukannya.

“Saya rasa dia lebih disayangi oleh England mungkin, saya rasa dia lebih selesa di sini,” kata Neville mengenai Maguire.

“Sepanjang karier saya, saya tidak dapat memikirkan seorang pemain yang bermain lebih baik untuk negara mereka daripada kelab mereka. Harry Maguire begitu. Sebilangan pemain berasa begitu, Raheem Sterling pada perlawanan pertama menentang Iran.

“Saya fikir Harry akan disisihkan tiga pemain belakang, jika dia bermain sama sekali. Baginya untuk bermain permainan seperti yang dia ada adalah satu kejayaan besar.

“Dia seorang pemain yang sangat bagus, dia hanya mengalami masa yang sukar di United. Itu adalah tempat yang sangat tidak memaafkan, dan jika anda tidak melakukannya dengan betul, ia boleh memakan anda hidup-hidup.

“Saya rasa dia akan melaluinya di United, lihat sahaja Marcus. Dia telah melalui sihir yang sukar, tetapi dia keluar dari sisi lain.

Terdapat pemain hebat yang saya bermain bersama di United yang melalui pengalaman yang sama, di mana ia sukar untuk mereka untuk satu tempoh dan mereka lebih baik untuk itu.”

Share Post:

Related Posts