by Azhan Mohi in
Moment

Pasukan Liga Perdana Ukraine, telah memindahkan pemain asing dari negara itu, dengan Shakhtar memindahkan 13 pemain Brazil mereka ke Romania, kelab itu mengesahkan.

Shakhtar, dengan bantuan UEFA, mengeluarkan pemain Brazil mereka dari negara itu, dan mengesahkan bahawa Dynamo Kiev dan SK Dnipro-1 juga telah memindahkan pemain asing ketika pencerobohan Rusia ke atas Ukraine berterusan.

Kenyataan daripada Shaktar Donetsk berbunyi: “Kami ingin mengucapkan terima kasih atas bantuan semua orang yang mengambil bahagian dalam proses ini.

“Pemindahan pemain dapat dilakukan berkat bantuan peribadi presiden UEFA Aleksander Ceferin, Presiden Persatuan Bola Sepak Ukraine, Andrii Pavelko dan Presiden Persekutuan Bola Sepak Moldova, Leonid Oleinichenko.”

Ejen pemain Vinicius Tobias, Matheus Assaf, berkata: “Selepas perjalanan selama 16 jam, kami telah menyeberangi sempadan Ukraine dan dalam perjalanan ke Bucharest, di mana kami akan terbang ke Brazil.”

Perjalanan itu menyaksikan kumpulan itu menaiki kereta api ke barat daya Ukraine, diikuti dengan bas ke Moldova, sebelum bas lain ke Bucharest, mengambil masa lebih 24 jam secara keseluruhan.

Pemindahan itu berlaku selepas Marlon Santos dari Shakhtar menggambarkan situasi terdesak yang mereka alami di Ukraine.

“Tiada bahan api, sempadan ditutup, ruang udara ditutup. Tidak ada cara untuk kita keluar,” kata Marlon di Instagram melalui New York Post. ‘’Kami benar-benar terdesak. Kami sedang melalui huru-hara.”

“Keterdesakan itu menyiksa. Kami tunggu sokongan daripada negara kita. Kami bercakap atas nama semua rakyat Brazil di Ukraine.”

Shakhtar berada di puncak Liga Perdana Ukraine tetapi liga digantung dengan kedudukan teratas tidak bermain perlawanan liga sejak 11 Disember apabila mereka menewaskan Oleksandria.

Tersingkir daripada Liga Juara-Juara pada peringkat kumpulan, tidak diketahui bila kelab itu akan bermain perlawanan sekali lagi, dengan situasi ngeri di Ukraine berterusan.

Share Post:

Related Posts