by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Kylian Mbappe telah menawarkan untuk membayar denda bagi pihak Perancis berikutan keengganannya untuk bercakap dengan media di Piala Dunia.

Pemain berusia 23 tahun itu menjaringkan dua gol dalam kemenangan 3-1 Perancis ke atas Poland pada hari Ahad, yang telah menetapkan perlawanan suku akhir yang mendebarkan menentang England Sabtu ini.

Mbappe telah menjadi pemain terkemuka Perancis semasa kejohanan itu dan kini menjadi pilihan untuk memenangi Kasut Emas setelah menjaringkan lima gol dalam pertandingan itu setakat ini.

Tetapi selepas kemenangan ke atas Poland dalam pusingan 16 terakhir, Mbappe telah mengelak daripada tugas media selepas perlawanan apabila spekulasi berkembang mengenai masa depannya bersama Paris Saint-Germain.

Mbappe telah dijangka oleh FIFA untuk menghadiri sidang akhbar selepas perlawanan selepas dinamakan Pemain Terbaik dalam dua perlawanan kumpulan Perancis tetapi penyerang itu enggan muncul.

FIFA kini dalam kedudukan untuk mendenda Persekutuan Bola Sepak Perancis (FFF) kerana Mbappe tidak hadir berulang kali tetapi penyerang itu, yang juga telah menyembunyikan nama Budweiser ketika bergambar dengan trofi Pemain Terbaik Perlawanan kerana dia tidak mahu mempromosikan alkohol, menawarkan untuk mengambil tab.

“Orang ramai telah bertanya mengapa saya tidak muncul di hadapan media,” kata Mbappe selepas Perancis menewaskan Poland pada hari Ahad.

“Saya hanya perlu fokus pada kejohanan dan bola sepak.

“Apabila saya mahu menumpukan perhatian, itulah cara saya melakukannya. Saya dengar FFF akan didenda, jadi saya akan membayarnya kerana saya rasa FFF tidak patut membayar bagi pihak saya.

“Ini adalah persaingan impian dan saya gembira berada di sini dan saya mahu bersedia. Saya telah membuat persediaan sepanjang musim, dari segi fizikal dan mental, tetapi kami masih jauh daripada objektif utama.”

Mbappe juga menegaskan bahawa memenangi Kasut Emas bukanlah tumpuan utamanya ketika Perancis kini bersedia untuk ujian getir menentang England pada suku akhir pada hari Sabtu.

“Satu-satunya objektif bagi saya adalah untuk memenangi Piala Dunia,” kata Mbappe.

“Saya datang ke sini untuk memenangi Piala Dunia, bukan Kasut Emas. Bukan itu sebab saya di sini.

“Saya di sini untuk menang bersama pasukan. Jika saya memenangi Kasut Emas, maka saya pasti gembira, tetapi pasukan adalah perkara yang paling penting.

“Kami gembira dapat ke suku akhir. Kami menjaringkan gol pada saat-saat penting dan kami akhirnya menang, jadi kami gembira dengan itu.”

Share Post:

Related Posts