by klasikko in
Premier League

Manchester City dan Liverpool telah menjadi dua pasukan terbaik di England sejak beberapa musim kebelakangan ini.

Kedua-dua pasukan itu menghasilkan beberapa detik terbaik dalam sejarah Premier League dalam kesemua kejuaraan demi merebut gelaran.

Kedua-dua pasukan telah bersaing satu sama lain selama bertahun-tahun tetapi tiba-tiba terhenti musim ini kerana kelab Merseyside itu telah mengalami permulaan musim yang sangat sukar.

Liverpool hanya menang dua daripada lapan perlawanan pembukaan dan kini berada di kedudukan ke-10 dalam carta liga.

Pasukan Jurgen Klopp kini mempunyai tugas yang sukar untuk menghalang pasukan Man City yang berkunjung pada hari Ahad di Anfield.

Kekalahan akan menyaksikan mereka ketinggalan 16 mata di belakang pasukan Pep Guardiola dan hampir terkeluar daripada perlumbaan kejuaraan itu.

Bagaimanapun, di sebalik permulaan kempen yang sukar, Guardiola percaya Liverpool masih dalam perebutan kejuaraan dan akan menjadi ancaman terbesar City sekali lagi musim ini.

Menjelang perlawanan besar di Anfield esok, Guardiola ditanya sama ada Liverpool masih pencabar terbesar Man City untuk merebut kejuaraan musim ini, lalu dia menjawab: “Selalu ada, sentiasa begitu dan akan begitu.

“Saya tahu kualiti yang mereka ada. Mereka pula tahu kualiti yang kita ada.

Ketika disoal tentang mengapa dia memberikan kepercayaan kepada Liverpool memandangkan permulaan musim mereka, Guardiola akui: “Jika saya menjawab soalan ini dengan baki 10 perlawanan, saya akan berkata ‘Saya tidak fikir Liverpool boleh menduduki puncak liga. ‘

“Berada dalam kedudukan yang kita ada dan Piala Dunia akan berlangsung, segala-galanya boleh berlaku.”

Share Post:

Related Posts